piątek, 7 czerwca 2013

Ogórki małosolne

Po tygodniu bogatym w słodkie przepisy, nadchodzi pora na konkrety. Co prawda mam jeszcze jeden przepis na ciasto, ale jak to mówią - co za dużo, to niezdrowo. Słodkościami będę Was zasypywać w przyszłym tygodniu. Dziś przepis na ogórki małosolne, które robi się błyskawicznie (no, chyba, że robicie większy zapas). Przepis oczywiście mam od Mamy - dlatego nie podaję źródła. Od zawsze smakują właśnie tak - jak dla mnie doskonale!

Ogórki następnego dnia - robione wieczorem
Składniki - ilość należy dostosować do własnych potrzeb:
- ogórki gruntowe,
- na każdy litr wody - 1 łyżka soli (najlepiej odmierzyć ile zalewy zmieści się w słoiku, oczywiście biorąc pod uwagę, że po włożeniu ogórków będzie potrzeba jej mniej),
- ząbki czosnku - na każdy duży słoik wystarczą 3,
- liście laurowe - 1-2 na duży słoik,
- chrzan (korzeń) - wystarczy kawałek na słoik (2-3-centymetrowy; oczywiście umyty i obrany ze skórki),
- koper.

Ogórki dokładnie myjemy. Na dnie słoika umieszczamy obrane ząbki czosnku, liście laurowe. Układamy ogórki - równo i dość ścisło - ile się zmieści. W garnku odmierzamy potrzebną ilość wody, dodajemy sól. Zalewę zagotowujemy. Pomiędzy ogórkami umieszczamy koper i chrzan (można to zrobić także na dnie, przed włożeniem ogórków). Zalewamy wrzącą mieszaniną wody i soli, słoiki zakręcamy. Można konsumować już następnego dnia - ale wówczas będą jedynie lekko przesiąknięte zalewą. Ogórki przechowujemy w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu. Z dnia na dzień będą coraz bardziej ukiszone. Smacznego! :)


Tak wyglądają tuż po zrobieniu :)

22 komentarze:

  1. Mniom! A moja koleżanka robi tylko z koprem i czosnkiem, a pyszne wychodzą :) A są już gruntowe ogórki? To lecę na targ ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są, są! :) Ja też polecę, po drugą turę ;)

      Usuń
  2. Napewno są pyszne!!!chrupiące i pachnące latem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach jest niesamowity - od razu czuć lato!

      Usuń
  3. nie ma jak swojskie ogóreczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię niemal identycznie :) Już zżarłam w tym sezonie ogromny słój ;) Zawsze chowam do lodówki - aby się nie ukisiły, tylko dalej były małosolne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas już drugi się kończy :) Zaraz zrobię kolejną partię ;)

      Usuń
  5. Ja czekam na koper z kwiatostanem :) uwielbiam małosolne! Chyba w każdym domu jest na nie jakiś sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ogórki ten zapach i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi smaka narobiłaś !!!! .Czekamy na swoje działkowe ,ale chyba polecę jutro kupic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ani działki, ani ogórków, więc doceniam sklepowe :)

      Usuń
  8. Mniam, przypomniałaś mi o ogórkach małosolnych :) robiła je w zeszłym roku, koniecznie muszę zrobić je tego lata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie już się kończy druga partia ;)

      Usuń
  9. No właśnie czas się zabrać za ogórki. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cześć Wytypowałem Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu o adresie: http://harmoniasmaku9.blogspot.com/
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie, bardzo mi miło :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj