piątek, 21 czerwca 2013

Obłędna rolada bezowa z truskawkami

Jeśli kochacie bezę, truskawki i bitą śmietanę, a jednocześnie macie ogromne obawy, czy rolada bezowa może się udaćpowiem krótko: obawy zostawiamy przed progiem kuchni, i marsz do pieczenia! To, że się uda - jest pewne, że pokochają ją Wasi goście - jeszcze pewniejsze. O ile podacie ją gościom! Zapewniam, że po spróbowaniu kawałka przepadniecie i zechcecie ją zjeść w samotności. Właśnie dlatego nie próbujcie jej wcześniej! Ta rolada pobudza egozim i instynkt drapieżnika! Przepis w całości zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki
Składniki (blacha 24x34 cm):
- 4 białka,
- szczypta soli,
- 230 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 200 ml śmietany kremowej (30-36%),
- 1 łyżka cukru pudru,
- ok. 400 g truskawek.

Białka oddzielamy od żółtek, żółtka wykorzystujemy do czegoś innego. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Mniej więcej w połowie ubijania malutkimi partiami dodajemy cukier puder, nie przerywając ubijania. Na sam koniec dodajemy ocet oraz mąkę. Masa bezowa powinna być lśniąca i sztywna.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą pianę umieszczamy na papierze, wyrównujemy (na kształt prostokątnej blachy). Wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika, pieczemy 20-25 minut (najlepiej z funkcją termoobiegu).
Po upieczeniu na blacie rozkładamy nowy kawałek papieru do pieczenia, wyjmujemy bezę, układamy na nowym papierze tak, by spód był na górze. Papier z pieczenia delikatnie odrywamy z wierzchu. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie myjemy truskawki, odrywamy szypułki, kroimy w kosteczkę, a następnie umieszczamy na sitku, by pozbyć się nadmiaru soku. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Na całkowicie zimnej bezie wykładamy ubitą śmietanę, a na niej truskawki (zostawiamy ok. 3 cm wolnego miejsca - od krótszego boku). Roladę delikatnie zwijamy (od krótszego boku, wzdłuż długiego aż do boku, przy którym zostawiliśmy wcześniej 3 cm wolnego miejsca), pomagając sobie papierem pod spodem (nie chwytamy za roladę, tylko za papier - w przeciwnym wypadku może popękać). Zwijamy ją dość luźno, by nadzienie nie wypłynęło. Gotową roladę wstawiamy do lodówki. Następnego dnia jest najlepsza. Można przechowywać w lodówce przez 2 dni. Smacznego!



Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych

22 komentarze:

  1. Faktycznie obłędna, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko jaka cudowna!:D pragnę ją!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, że ja też? Zniknęła w jedno popołudnie :)

      Usuń
  3. Mniam, choć ja leniwa pewnie zrobiłabym w wersji bez zwijania jak Pavlovą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro o lenistwie mowa, to rolada jest tu bardziej wskazana ;) Piecze się krócej, nawet jak opadnie to nie przeszkadza, a zwijanie to bułka z masłem :)

      Usuń
  4. Oj tak, jak najbardziej są to moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wytypowałam Twoją stronę do Liebster Blog Award.
    Pytania znajdziesz tu: http://garymichy.blogspot.co.uk/2013/06/libster-blog-award.html
    Jeśli tylko znajdziesz odrobinę czasu zapraszam do wspólnej zabawy :)
    Gratuluję i pozdrawiam!
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie!
      Bardzo mi miło :)

      Usuń
  6. To dopiero musi bosko smakowac .Rewelacja !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednym słowem - obłęd :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Rolada bezowa z truskawkami nie ma wyjścia, musi byc obłędna. Wygląda przepysznie!
    Bardzo miło było poznac Cię wczoraj osobiście:-).
    Pozdrowienia!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi również było bardzo miło! :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj