czwartek, 27 czerwca 2013

Drożdżówki z truskawkami i serkiem homogenizowanym

Ostatnio było truskawkowo. I w jedzeniu, i w praniu. W lodówce, zamrażarce, piekarniku, na kuchni, w słoikach, a nawet w karafce. Nie wspomnę o podłodze, bo to już efekt uboczny. Liczy się końcowy, a on bardzo mnie cieszy: mamy truskawkowe zapasy na zimę, na za chwilę i na już. Te ostatnie mam zamiar Wam dziś przedstawić. Mili Państwo, drożdżówki z truskawkami i serkiem homogenizowanym. Przepis na ciasto już znacie, reszta to mój pomysł. Do zrobienia bułeczek zainspirowała mnie Kasia, którą miałam przyjemność poznać osobiście podczas warsztatów z Oleofarm. 

Składniki (na ok. 18 sztuk):
- 3/4 szklanki mleka,
- 20 g cukru z wanilią + 2 łyżki cukru zwykłego,
- 25 g świeżych drożdży,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 60 g rozpuszczonego masła,
- 2,5 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 1 małe opakowanie serka homogenizowanego,
- truskawki,
- 2 białka lekko roztrzepane do posmarowania.

Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i ciepłe mleko. Mieszamy do połączenia, zostawiamy na chwilę. W tym czasie przesiewamy mąkę i przygotowujemy resztę składników.
Do mieszaniny dodajemy żółtka, sól, mieszamy. Dodajemy na przemian rozpuszczone masło i mąkę, ciągle mieszając. Ciasto przekładamy na blat, zagniatamy. Gdy będzie miękkie i elastyczne, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm (można nawet cieniej). Za pomocą szklanki wycinamy koła, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką, zostawiamy na ok. godzinę do napuszenia.

Po upływie godziny w środku bułeczek robimy wgłębienie za pomocą mniejszej szklanki (dnem szklanki, delikatnie, by nie przerwać ciasta). Do środka nakładamy po łyżeczce serka oraz umyte, osuszone i pokrojone na kwałki truskawki. Boki smarujemy białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do zarumienienia (ok. 20 min.) Studzimy na kratce. Smacznego!


30 komentarzy:

  1. Na pewno wypróbuję przez wakacje! :) Super!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :) Ale ponoć truskawki się kończą :(

      Usuń
  2. Ale apetycznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No, piekne Ci wyszły!:-))
    Miło jest być czyjąś inspiracją:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie :)
      Buziaki

      Usuń
  4. Ale mniamuśnie wyglądają! Niom!

    OdpowiedzUsuń
  5. Po pierwsze to ukłony za dodanie posta o tak wczesnej porze-mam na co popatrzeć i do czego powstychać popijając kawę(piekłaś je w nocy?):)))A po drugie to drożdżówki są świetne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Spokojnie, w nocy nie piekłam :) Ostatnio weszło mi w nawyk pisanie postów wcześniej i ustawianie automatycznej publikacji :)
      :***

      Usuń
  6. musze ulec i zrobić drożdżówki!

    OdpowiedzUsuń
  7. O, a ja odkąd zobaczyłam jagody myślę o jagodziankach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z serkiem homogenizowanym? Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, smakują naprawdę fantastycznie. Serek homogenizowany uwielbiam, więc postanowiłam przetestować ;)

      Usuń
  9. Super! Muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne drożdżówki ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj ależ apetycznie wyglądają, aż mam ochotę się poczęstować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się, jeszcze kilka zostało :)

      Usuń
  12. Oj nie ! Wychodzę ,bo normalnie skurcza jakiegoś dostałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D W takim razie zapraszam na bułeczkę i... soczek pomidorowy, by skurcz minął :D

      Usuń
  13. Buleczki wyszly przepyszne!!! Bardzo polecam ten przepis;) Magda#

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam :)))

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj