Przejdź do głównej zawartości

Dietetyczne Rewolucje z Oleofarm

Od jakiegoś czasu mam przyjemność współpracować z firmą Oleofarm. Zapewne zwróciliście uwagę na prezentowane przeze mnie oleje smakowe, z którymi przygotowywałam rozmaite potrawy. W minioną sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez firmę Oleofarm i restaurację Rozmaryn. Przyznam, że po raz pierwszy uczestniczyłam w tego typu spotkaniu i jestem bardzo mile zaskoczona jego przebiegiem. 
Przede wszystkim miałam przyjemność poznać wiele wspaniałych osób, z którymi dotąd znałam się blogowo. To niezwykle miłe doświadczenie móc poznać osobiście blogerki, do których na co dzień zaglądam. 

Możecie mnie odszukać po miętowych spodniach ;)
Na początku powitała nas Karolina Łuczak z firmy Oleofarm oraz właściciel restauracji Rozmaryn. Następnie dietetyczka Agata Wojtkowska przekazała nam mnóstwo cennych informacji na temat kwasów tłuszczowych, ich funkcji w organizmie, właściwego odżywiania, przygotowywania potraw oraz olejów prezentowanych przez Oleofarm. W ofercie znajdują się także naturalne soki, które zdecydowanie różnią się w smaku od tych, które zazwyczaj spotykamy w sklepach.


Bardzo cenną informacją była dla mnie charakterystyka kwasów omega-6 i omega-3. Okazuje się, że nadmiar kwasów omega-6 w organizmie nie jest obojętny. Może prowadzić do stanów zapalnych, podatności na alergie, podziałów komórek nowotworowych. Ważne jest, by codzienną dietę wzbogacać o kwasy omega-3, co pozwoli na zachowanie równowagi (zawarty jest m.in. w oleju lnianym tłoczonym na zimno, oleju z dzikiej róży). Niedobór kwasów omega-3 objawia się łuszczeniem skóry, zmianami skórnymi, mniejszą odpornością organizmu, wzmożonym pragnieniem, nadciśnieniem, itd.*
Bardzo ważne jest spożywanie ryb oraz ich właściwe przygotowanie (najlepiej jeść na surowo lub gotować na parze; smażenie powinno być całkowicie wykluczone, gdyż ryba traci swoje cenne wartości; innym rozwiązaniem może być pieczenie w piekarniku, najlepiej w folii, w niższej temperaturze). Na blogu jest mało przepisów z udziałem ryb, ale zamierzam to zmienić, by poprawiać kondycję naszego i Waszego zdrowia.
Kolejnym punktem spotkania było krótkie przemówienie Szefa Kuchni oraz wykonanie przez niego sałatki. Następnie każda z nas miała do dyspozycji stół pełen smakołyków, z których należało przyrządzić własną kompozycję. Jedną z moich już znacie (przepis), drugą poznacie wkrótce. Na koniec przedstawiałyśmy swoje sałatki i krótko opowiadałyśmy o blogach. Później nastąpiła wspólna degustacja przygotowanych sałatek i rozmowy, rozmowy, rozmowy... Każda z nas otrzymała na koniec paczkę z prezentami od Oleofarm :)



Bardzo serdecznie dziękuję firmie Oleofarm za zaproszenie! Było mi bardzo miło uczestniczyć w Dietetycznych Rewolucjach :) A oto lista pozostałych Uczestniczek:
*prezentowane informacje zaczerpnęłam z wykładu oraz z książeczki otrzymanej od firmy Oleofarm.
**wszystkie zdjęcia w tym poście pokazuję dzięki uprzejmości Karoliny Łuczak i firmy Oleofarm.

Komentarze

  1. Miło przeczytać również Twoją relację. Mam nadzieję, że uda nam się jeszcze kiedyś spotkać na żywo, przy okazji innej tego typu imprezy lub nawet zupełnie bez okazji...
    Udanego, smakowitego weekendu!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie jestem za! :)
      Dziękuję, i wzajemnie! :*

      Usuń
    2. Ja też liczę na powtórkę takiego spotkania:)

      Usuń
  2. Wspaniała okazja do poznania nowych ludzi i porozmawiania z tymi,których się już zna:)Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spotkanie było bardzo udane, pod każdym względem. Aga, ale mam nadzieję, że i nam się uda spotkać?

      Usuń
  3. Dzi, moja Ty chudzinko, ale masz piękne włosy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :**
      Włosy ciągle poddaję metamorfozie, ale mam wrażenie, że w końcu odnalazłam to, czego szukałam. Jeszcze tylko lekko je skrócę i będzie ok ;)

      Usuń
  4. Też niedawno kupiłam miętowe spodnie ;) Przy okazji łączę się w chudości ;) Co do olejów niedawno czytałam w jakimś artykule, że już spożywanie 1 łyżki oleju lnianego dziennie poprawia relację między kwasami tłuszczowymi omega-6 i omega-3.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie taką informację przekazała nam Agata :) Myślę, że warto spróbować :)

      Usuń
  5. bardzo smaczne te spotkanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wzięłam w nim udział :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Bardzo ciekawe .Miętuskowy kolor spodni bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Może następnym razem się uda! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!