Przejdź do głównej zawartości

Chlebki z rozmarynem i solą

Nie uwierzycie, jak szybko i prosto się je robi. Nie potrzeba drożdży, ani długiego wyrabiania. Składniki z całą pewnością macie w swojej kuchni. Wystarczy wszystko wymieszać, krótko zagnieść i upiec. Zapach w kuchni jest fenomenalny! Doskonale sprawdzą się zarówno jako dodatek do kremowych zup, jak i pieczywo do śniadania czy kolacji. Myślę, że posmakują Wam także zupełnie bez niczego ;). Przepis znalazłam na blogu Filozofia Smaku

 Składniki (na 3 chlebki):
- 1 i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- niecała łyżeczka soli,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki wody,
- dodatkowo: grubo mielona sól oraz rozmaryn (najlepiej świeży, ale może być także suszony - ja użyłam tego drugiego).

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej oraz wodę. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Powstałe ciasto przekładamy na papier do pieczenia/matę silikonową na blacie, krótko zagniatamy. Nie podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy nożem na 3 części, cienko rozwałkowujemy (można lekko rozgnieść za pomocą dłoni; grubość chlebków można dostosować do własnego gustu). Każdy placuszek posypujemy grubo mieloną solą oraz rozmarynem. Wstawiamy (na tym samym papierze/macie przełożonym/-ej na blachę) do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika, pieczemy ok. 8-12 minut (do zarumienienia z wierzchu; bez termoobiegu). Smacznego!


Komentarze

  1. Smakowicie wyglądają te podpłomyki, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Ja będę je robić po raz n-ty ;)

      Usuń
  2. Wyglądają smakowicie, ale ja ciągle boję się wypieku własnego pieczywa jakiegokolwiek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj te chlebki, albo na żurkowym zakwasie. Oba przepisy bez kłopotu, a efekt fantastyczny!

      Usuń
    2. O tym na żurkowym zakwasie co widziałam u Ciebie, to już myślę od dłuższego czasu. Ale trochę jeszcze mi zajmie oswajanie strachu przed pieczeniem pieczywa ;)

      Usuń
  3. Czyli klasyczny włoski wypiek - focaccia z rozmarynem. Często robię. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Focaccię robiłam, ale z innego przepisu, no i z dodatkiem drożdży. Nie orientuję się jak fachowo można nazwać ten chlebek, podałam za moją Inspiracją :)

      Usuń
    2. Ups! Zasugerowałam się wyglądem. Nie doczytałam, że to nie drożdżowy wypiek. A więc to na pewno nie focaccia. Myślę jednak, że mimo to jest pyszne! Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Aboslutnie nic nie szkodzi! Z wyglądu faktycznie przypomina foccacię :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  4. Chętnie będę robić takie do curry!

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam kiedyś takie dla gościa, zjadł wszystkie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też piekłam je dla gościa - wspólnie zjedliśmy wszystkie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa