Przejdź do głównej zawartości

Znakomita zapiekanka pod kołderką z ciasta francuskiego

Na blogu jest 342 przepisów, a ja czasami mam dni, że nie mam pojęcia co podać swoim gościom. Pomyślicie, że to dziwne, bo pośród tylu przepisów zawsze można coś wybrać. Owszem, można, lecz pomimo ogromnego uwielbienia tych wszystkich potraw mam ochotę na nowe inspiracje. Tak było i tym razem. Na zaprzyjaźnionym blogu Natalii znalazłam fantastyczny przepis, który oprócz szybkiego wykonania i imponującego wyglądu smakuje doskonale. Niech nie przeraża Was lista składników - pomimo, że jest szeroka, zapiekankę robi się szybko i przyjemnie. Polecam na zwykłe i niezwykłe kolacje.

 Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 4 plasterki szynki (dowolnej),
- 2 duże pory (biała część),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- skórka otarta z 1/2 cytryny + 3 łyżki soku,
- ok. 150 ml śmietany 30%,
- 1 szklanka rosołu lub woda z domowymi kostkami rosołowymi,
- makaron lasagne (w sumie potrzeba mniej więcej 6 płatów),
- ciasto francuskie,
- garść startego na tarce sera żółtego,
- żółtko (do posmarowania ciasta),
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka musztardy,
- olej.

  


Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy zbieleje, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz szynkę (również pokrojoną w kostkę). Smażymy przez chwilę, aż się zrumienią. Po chwili dodajemy pory - pokrojone w cienkie plasterki, a następnie skórkę z cytryny (otartą na drobnych oczkach tarki) oraz sok. Wszystko mieszamy, smażymy. Dodajemy łyżeczkę tymianku.
Gdy składniki się mniej więcej połączą, całość podlewamy rosołem, zagotowujemy. Dodajemy śmietankę, musztardę oraz garść startego żółtego sera. Mieszamy. Zagęszczamy sos łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą. Na dnie układamy 3 surowe płaty makaronu lasagne (jeśli naczynie jest większe/mniejsze, można dodać więcej/mniej). Na makaronie rozkładamy połowę sosu, przykrywamy kolejną warstwą lasagne oraz pozostały sos. Na wierzchu rozkładamy surowe ciasto francuskie. Smarujemy żółtkiem. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, do zbrązowienia ciasta. Smacznego! :)

Komentarze

  1. Bardzo by mi smakowala:) Doskonale Cie rozumiem,ja tez mam tysiace przepisow w domu,ale wciaz cos nowego kusi i czesto sie zastanawiam co ugotowac/upiec.Co za duzo to niezdrowo hahaha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku, to może i zdrowo, bo lepsza różnorodność żywieniowa, niż stagnacja ;)

      Usuń
  2. boska zapiekana! mniammm
    zrobiłam się głodna tuż po śniadaniu!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Na drugie śniadanie byłaby również znakomita ;)

      Usuń
  3. ja bardzo rzadko robię potrawy kilka razy:) także też zawsze się zastanawiam co by tu na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie z tym różnie - niektóre przepisy powtarzam po kilka razy w miesiącu, inne robię tylko raz. I wciąż szukam nowych inspiracji :)

      Usuń
  4. Przepis jest świetny, a sama zapiekanka rewelacyjna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Wam smakowała :***

      Usuń
  5. Dziękuję Mariko za skorzystanie z przepisu i bardzo się cieszę, że zapiekanka smakowała :) Mam nadzieję, że goście byli zadowoleni. Ja dzięki niej pokochałam pory :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko, to ja dziękuję za wspaniały przepis! U Ciebie inaczej być nie może, jak tylko przesmacznie! Co do opinii gości, to masz info z pierwszej ręki - komentarz nad Twoim ;)
      :***

      Usuń
  6. Szybko, łatwo i smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardziej niż lista składników, przeraża mnie kaloryczność tej zapiekanki :).
    Mam dokładnie to samo - mnóstwo książek, gazet oraz karteczek z przepisami, a mimo to potrafię mieć pustkę w głowie i nie wiem co ugotować.

    OdpowiedzUsuń
  8. uhu ;D
    kopiuje i na bank to zrobie ;D

    zapraszam na cycuchy ;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!