Przejdź do głównej zawartości

Szparagi, kurczak, szynka... zapiekane roladki!

Jeśli jeszcze nie robiliście podobnego dania, musicie spróbować natychmiast. Tym razem nie będę Was zachęcać – będę wręcz zmuszać! :) Gwarantuję, że zakochacie się w nim bez pamięci. To danie to prawdziwy obłęd smakowy. Wizualnie też prezentuje się ciekawie, dlatego szczególnie polecam na wykwintne okazje. Jestem nim zachwycona w każdym calu. Teraz wszędzie widzę szparagi i wszystko, co z nimi związane jest dla mnie fantastyczne. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, ale dość mocno zaszalałam z modyfikacjami. Przyznam, że miałam spore obawy co do efektu, ale przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. MUSICIE spróbować!


Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- ½ kg zielonych szparagów,
- 10 plasterków szynki, typu wiejska,
- marynata do mięsa: 5 łyżek oleju ryżowego (może być oliwa z oliwek), łyżeczka czosnku lub 1 ząbek przeciśnięty, ½ łyżeczki papryki ostrej, płaska łyżeczka lubczyku, ½ łyżeczki tymianku (wszystkie zioła mogą być, a nawet powinny być świeże), sól, pieprz kolorowy mielony,
- sos: 150 g serka topionego śmietankowego, 2 czubate łyżeczki ostrej musztardy, ok. ½ szklanki wody, sól, pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny.

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na ok. 10 filetów. Rozbijamy dość cienko, jak na roladki. Przygotowujemy marynatę ze wszystkich podanych składników. Dokładnie nacieramy nią każdy kawałek piersi, zostawiamy na ok. 20 minut w chłodnym miejscu (najlepiej namoczone filety pozostawić w marynacie). 
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce (same złamią się we właściwym miejscu). Przeliczamy i dzielimy na tyle sztuk, by do każdej roladki była taka sama ilość (u mnie wyszło po 3 szparagi). Szparagi owijamy piersią, a następnie szynką (nie ma potrzeby spinania wykałaczkami). Układamy w naczyniu żaroodpornym. Główki szparagów przkrywamy kawałkiem folii aluminiowej – by zbytnio się nie spiekły. 
W małym garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na sos. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku. Gdyby serek nie chciał się całkowicie rozpuścić, można użyć blendera.
Roladki ułożone w naczyniu smarujemy z wierzchu sosem (dosłownie po łyżeczce na każdą). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (bez przykrycia), pieczemy 15 minut. Po tym czasie roladki zalewamy pozostałym sosem i ustawiamy funkcję grill. Zapiekamy przez ok. 5-7 minut. Podajemy z ziemniakami. Smacznego!

Komentarze

  1. Nie musisz mnie zmuszać, zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro MUSIMY:)to już wiesz,co dziś będę gotować hahaha. Bardzo smacznie wyglądają roladki,zapewne je zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że moje zmuszanie ma rezultaty ;)

      Usuń
  3. No rzeczywiście musi być wyśmienite :) Ja robiłam coś podobnego z szynką parmeńską :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam roladki drobiowe w szynce parmeńskiej, ale ze śliwkami. Szparagi jadłam raz w życiu i mnie jakoś mocno nie zachwyciły, może dlatego ciągle nie wprowadziłam ich do swojej kuchni. Ale kiedyś w końcu będę się musiała chyba przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj w tej wersji, jestem pewna, że Ci zasmakują :)

      Usuń
  5. nigdy nie jadłam szparagów ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie tym bardziej zmuszam ;)

      Usuń
  6. Co roku przymierzam się do szparagów i choć uwielbiam nowości w kuchni to jakoś nie mogę się przełamać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam identycznie. Co roku oglądałam na blogach cudowne przepisy z ich udziałem, a sama jakoś nie mogłam się zebrać. W końcu kupiłam, zrobiłam i żałuję, że dopiero teraz! :)

      Usuń
  7. Uwielbiam szparagi i korzystam z sezonu na potęgę, więc z chęcią skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę kiedyś wypróbować szparagi:). Danie wygląda wyśmienicie;). Pozdrawiam i zapraszam na mój blog: harmoniasmaku9.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania - naprawdę warto! Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!