Przejdź do głównej zawartości

Surówka z prażonym słonecznikiem

Uwielbiam sałatę lodową chociażby za to, że doskonale wpisuje się w smak dodatków. Tak było i tym razem, pomimo początkowej obawy odnośnie efektu. Całość komponuje się wyśmienicie! Szczególnie polecam do dań eleganckich, gdyż sama surówka prezentuje się na talerzu równie pięknie. Dodatek oleju z pestek dyni doskonale podkreśla smak całości. 

Inspiracja
Składniki:
- 1/2 sałaty lodowej,
- sos: 2 łyżki soku z cytryny, pęczek natki, kilka listków bazylii, garść ziaren słonecznika, 1 ząbek czosnku, 4-5 łyżek oleju z pestek dyni Oleofarm (lub więcej), sól, pieprz,
- dodatkowo: listki bazylii do dekoracji.

Rozpoczynamy od uprażenia słonecznika na suchej patelni. Robimy to lekko potrząsając patelnią/rondelkiem do momentu aż równomiernie zmieni kolor na rumiany. Zostawiamy do przestudzenia.
Natkę i bazylię myjemy, drobno siekamy. Umieszczamy w misce lub dużym kubku. Dodajemy olej, przeciśnięty ząbek czosnku, ostudzony słonecznik, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Sałatę myjemy, rwiemy na małe kawałki. Polewamy przygotowanym sosem, mieszamy. Smacznego!

Komentarze

  1. Tych olejów Oleofarm jeszcze nie próbowałam prawdę mówiąc. U mnie rządzi jednak olej rzepakowy, co najwyżej w wersjach smakowych ;) A sałateczka - bomba :) Jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podzielam umiłowanie oleju rzepakowego :)

      Usuń
  2. faktycznie,wylada elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście wygląda bardzo elegancko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam prażony slonecznik :)
    jutro u mnie tez bedzie w sałatce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawa surówka :)
    i podzielam zamiłowanie do sałaty lodowej, jest naprawdę smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Lodowa jest moją faworytką :)

      Usuń
  6. też używam tego oleju często:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już sam zapach zachęca do spróbowania :)) I ten kolor!

      Usuń
  7. Moje ulubione surówki i sałatki to właśnie te z prażonym słonecznikiem, świetna propozycją ! :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!