Przejdź do głównej zawartości

Panna cotta rajska wyspa

Pogoda sprzyja kolorowym deserom, a wykorzystanie galaretek o TAKICH smakach trzeba dobrze przemyśleć :) Są niezwykle inspirujące i naprawdę przepyszne. Miałam okazję spróbować już każdej i nadal nie potrafię wybrać najlepszego smaku. Każda na swój sposób jest doskonała! Dziś mam dla Was kolorowy deser, który zarówno wyglądem, jak i smakiem przypomina rajską wyspę. Jeśli tak jak ja kochacie panna cottę w połączeniu z galaretką, musicie spróbować. Przepis bierze udział w konkursie na Durszlaku.

 Składniki (na 7 pucharków, rozpoczynając od pierwszej warstwy):
  • panna cotta blue curacao:
- 125 ml śmietany kremówki (30-36 %),
- 125 ml mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 2-3 łyżeczki syropu Blue Curacao,
- dodatkowo: 4 truskawki.
  • galaretka Pink Margarita Winiary,
  • galaretka Blue Curacao Winiary,
  • panna cotta truskawkowa
- 62 ml śmietany kremówki (30-36 %),
- 62 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki żelatyny,
- 2-3 łyżeczki musu z truskawek,
- dodatkowo: 7 dowolnych żelek oraz truskawki do dekoracji.

Na początku przygotowujemy galaretki, w oddzielnych naczyniach, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do przestudzenia.
Do szklanki wsypujemy łyżeczkę żelatyny, dodajemy minimalną ilość wody - by tylko przykryć żelatynę. Mieszamy i zostawiamy na chwilę. W tym czasie w małym garnku umieszczamy pozostałe składniki na panna cottę blue curacao. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy żelatynę ze szklanki, energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy na chwilę, by panna cotta przestygła.
W pucharkach na dnie umieszczamy po 3 cienkie kawałeczki truskawek. Najlepiej wybrać dość duże truskawki, by opierając się o ścianki pucharków były dość wysokie. Lekko przestudzoną panna cottę rozlewamy równo do pucharków. Wstawiamy do lodówki.
Gdy masa stężeje, rozlewamy do pucharków drugą warstwę - galaretkę Pink Margarita. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę Blue Curacao rozlewamy dopiero w momencie, gdy różowa stężeje. Na bokach pucharków umieszczamy kawałki truskawek (wkładamy częściowo w niebieską warstwę).
Truskawkową panna cottę przygotowujemy identycznie jak blue curacao (jedynie syrop zastępujemy truskawkami zmiksowanymi na mus). Gdy przestygnie i będzie lekko tężejąca, na środku stężałej niebieskiej galaretki łyżeczką nakładamy masę. W środku umieszczamy żelkę. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!


Komentarze

  1. Bardzo ladnie wyglada!!!Ciekawie i pomyslowow.Musze rozejrzec sie za tymi galaretkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Galaretki podobno są już w sklepach, ale nie wiem jak u Ciebie. Szukaj w hipermarketach, naprawdę warto je kupić :)

      Usuń
  2. Wygląda kosmicznie, w pozytywnym znaczeniu tego słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ cudnie wyglądają Twoje deserki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Deser smakuje fantastycznie!

      Usuń
  4. Wspaniały pomysł na lekki deser :) Te galaretki mnie zachwyciły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Galaretki są naprawdę wspaniałe!

      Usuń
  5. Deser wygląda cudownie, niestety nowe galaretki Winiary nie trafiły jeszcze do moich sklepów... czekam z utęsknieniem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bajkowo!!! piekne kolorki:)

    zapraszam na miodek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow wygląda super, ale nie wiem czy bym zjadła...Bo pytanie co jest barwnikiem w tych galaretkach? PS. Powodzenia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :*
      Skład niebieskiej: cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty, barwnik (błękit brylantowy) - niestety
      Skład różowej: cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty, koncentraty roślinne (hibiskusa i marchwi, słodkiego ziemniaka, rzodkiewki, wiśni, jabłka)

      Usuń
  8. Deserki wyglądają cudownie. Trzymam kciuki za powodzenie w konkursie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie. Tęcza w pucharku. Mniam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa