Przejdź do głównej zawartości

Kurczak w sezamie

Kiedy otworzyłam butelkę oleju sezamowego... przyznaję się bez bicia - jadłam sam, bez żadnych dodatków. Pachnie tak fantastycznie, że nie sposób się oprzeć. A jak smakuje! Lekko ostry, mocno sezamowy, pyszny! Nie wahałam się nawet przez moment - od razu na myśl przyszedł mi kurczak w sezamie. Wyszło baardzo sezamowo - zapach w kuchni był fenomenalny!

 Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 1 duży por (biała część),
- 1 marchewka,
- 1 torebka białego ryżu,
- składniki na marynatę: 3-4 łyżki oleju sezamowego Oleofarm, garść sezamu, łyżeczka płatków chili, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, sól.

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie i długie paski. Z podanych składników przygotowujemy marynatę, w której umieszczamy kawałki kurczaka. Uwaga - danie jest pikantne - jeśli wolicie łagodniejsze smaki, można pominąć płatki chili lub paprykę ostrą.
Pora kroimy na plasterki, układamy go na wierzchu naczynia z marynowanym mięsem. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie mięso delikatnie odciskamy z marynaty (niektóre źródła podają, że można używać niewielkiej ilości oleju sezamowego do smażenia, jednak powinno się tego unikać, gdyż w przypadku ogrzewania go powyżej 70 stopni traci swój aromat), na patelnię wlewamy ewentualnie łyżeczkę zwykłego oleju do smażenia. Mięso umieszczamy w wysokiej patelni, podsmażamy. Gdy zbieleje, podlewamy wodą, dodajemy startą na tarce marchew, pora (można dodać go także wcześniej) oraz ryż (wysypujemy z torebki). Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Co jakiś czas zaglądamy, ewentualnie podlewamy wodą. Dla wzmocnienia efektu można dodać łyżkę oleju sezamowego do dania po zakończeniu smażenia. Smacznego!



Właściwości oleju sezamowego:
  • obniża ciśnienie krwi,
  • hamuje syntezę i wchłanianie cholesterolu,
  • zawiera duże ilości witamin E i K (właściwości przeciwkrwotoczne oraz służące formowaniu tkanki kostnej).

Komentarze

  1. Olej sezamowy jest niezastąpiony - szczególnie do potraw chińskich. Wspaniałe danie, super pomysł na kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł!
    sezamków nie lubie ale oleju nie próbowałam jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie musi taki kurczaczek smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa