wtorek, 14 maja 2013

Babeczki mojito z ciasta francuskiego

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam mojito. Może być nawet bez %, samo połączenie mięty z limonką jest absolutnie wystarczające. Kiedy otrzymałam do testowania nowe galaretki Winiary i zobaczyłam pośród nich zielone o smaku mojito... wiedziałam, że właśnie od nich zacznę. Początkowo postawiłam na minimalizm w postaci lodów z kawałkami galaretki, dopiero później przyszła pora na kreatywność. Jak wyszło - sami oceńcie, w smaku jest rewelka :)

Składniki:
- ciasto francuskie,
- śmietana kremówka (30-36%),
- 4 łyżki cukru pudru,
- skórka otarta z 2 limonek,
- 2 łyżki soku z limonki,
- galaretka mojito Winiary,
- żółtko,
- gwiazdki do dekoracji.

Rozpoczynamy od rozpuszczenia galaretki we wrzącej wodzie. Studzimy i czekamy aż całkowicie stężeje. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wielkości dostosowanej do foremek na muffinki. Ciasto powinno trochę wystawać poza foremki (jak na zdjęciu). Do każdej foremki wkładamy kwadraty, nakłuwamy widelcem spód, a następnie smarujemy cienko lekko roztrzepanym żółtkiem.

Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia (ok. 10-12 minut). Po upieczeniu studzimy.

W tym czasie przygotowujemy krem: kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec dodajemy sok z limonki oraz otartą skórkę. Delikatnie mieszamy. Całkowicie zimne babeczki napełniamy kremem (najlepiej użyć w tym celu rękawa cukierniczego). Wierzch dekorujemy pokrojoną w kostkę galaretką oraz gwiazdkami. Smacznego!

6 komentarzy:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj