poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Schab w sosie koperkowym

Uwielbiam koperek, mój Mąż mniej, ale czasami staram się go sprytnie wpleść do potraw. W końcu nie od dziś wiadomo jak cenne właściwości ma koperek, dlatego warto go włączyć do menu. Oprócz leczniczego i profilaktycznego wsparcia układu pokarmowego (głównie wspomaga trawienie, łagodzi bóle brzucha), jest doskonały na przeziębienia oraz ma działanie relaksacyjne. Schab w sosie koperkowym smakuje doskonale. Jest delikatny, aromatyczny. Bardzo polecam, zwłaszcza z kluskami śląskimi!

Składniki:

- ok. 500 g schabu,
- koperek,
- marynata: oliwa z oliwek, posiekany koperek, sól, pieprz, cebula,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- 1 marchew,
- 1 cebula,
- mąka do zagęszczenia sosu.

Schab kroimy na centymetrowe plastry, nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Naczynie, w którym będziemy marynować mięso, delikatnie polewamy oliwą, układamy 1/2 cebuli pokrojonej w plastry, a na niej mięso. Mięso polewamy oliwą (ok. 1 łyżka oliwy z oliwek). Posypujemy koperkiem, a następnie przykrywamy pozostałą cebulą. Pojemnik zamykamy, wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu), a na niej układamy mięso. Podsmażamy do momentu aż zbieleje z obu stron. Gotowe mięso wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Po podsmażeniu całego mięsa, na tej samej patelni wrzucamy cebulę z marynaty. Podsmażamy, często mieszając. Pod koniec dolewamy trochę wody i delikatnie mieszamy. Zawartość patelni dodajemy do wody z mięsem. Do garnka wrzucamy także liście laurowe (1 lub 2), ziele angielskie, marchew (obraną i pokrojoną w kostkę) oraz łodygi kopru. Gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagęszczamy mąką oraz wrzucamy posiekany koperek (wyjmujemy łodygi). Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kluskami śląskimi. Smacznego!

 

16 komentarzy:

  1. a ja kocham i zupkę i wszelkie sosy koperkowe:) mmmmm smakowite danko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste danie przypominające dzieciństwo, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, mi też przypomina dzieciństwo! :)

      Usuń
  3. Ale dawno nie jadłam mięska z takim sosem, ach, wspomnienie obiadków u mamy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ja też dawno nie jadłam, dlatego zrobiłam :)

      Usuń
  4. Mnie nie trzeba namawiać do jedzenia koperku :] Ale Twoje danie wygląda domowo i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też nie, gorzej z moim Mężem :) Choć koperek jeszcze przejdzie, ale natka pietruszki już absolutnie :/

      Usuń
  5. Kobieto! Nie dosyć,że taki schabik pyszny serwujesz,to jeszcze śląskimi kusisz??? O nie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie dania. I z kluseczkami :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam schab, w każdej postaci :)taki prawdziwy polski domowy obiadek. Przepis na obiad juz w takim razie ustalony.

    OdpowiedzUsuń
  8. kislowata papajdra,szkoda koperku,sosik koperkowy to na smietance a nie wodzie jesli juz zjesc to porzadnie i smacznie,a nie udawac ze cos jest czyms jak nie jest!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj