wtorek, 9 kwietnia 2013

Fantastyczna sałatka w kształcie tortu

Kochani, ostatnio bardziej karmiłam Was ciszą niż nowymi przepisami, ale już wszystko wraca do normy. Wraz z nadejściem wiosny mam dla Was garść smacznych pomysłów. Dziś prezentuję sałatkę, która oprócz dobrego smaku wygląda niesamowicie ciekawie, bowiem przygotowuje się ją w tortownicy. W taki sposób możecie przygotować dowolną sałatkę warstwową, o ile zadbacie o staranne ugniecienie warstw i przełożenie majonezem. Pomysł wraz z przepisem podpatrzyłam na blogu Przepisy Aleksandry.

Składniki (kolejno, rozpoczynając od dna tortownicy - średnica ok. 20 cm):
- marynowane pieczarki (duży słoik),
- natka pietruszki (posiekana),
- ugotowane ziemniaki, pokrojone w kostkę (4 sztuki, średnia wielkość),
- majonez - posmarowany równomiernie,
- pieprz - do smaku,
- pierś z kurczaka - ugotowana, pokrojona (1/2 dużej lub cała mniejsza),
- majonez - j.w.,
- pieprz - j.w.,
- ogórki kiszone pokrojone w kostkę (można użyć konserwowych, 3 średniej wielkości),
- ugotowane marchewki, pokrojone w kostkę lub słupki (4 sztuki),
- majonez - j.w.,
- pieprz - j.w.,
- ser żółty - starty na tarce,
- dodatkowo potrzebujemy: tortownicę z odpinanym dnem (średnica ok. 20 cm), folia spożywcza.

Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania piersi z kurczaka, marchewek i ziemniaków. Najlepiej ugotować wszystko razem, a następnie wykorzystać powstały wywar, np. na zupę pomidorową.
Tortownicę dokładnie wykładamy folią w taki sposób, by wystawała poza brzegi (sałatkę po ułożeniu należy przykryć). Na dnie układamy pieczarki - równomiernie, jedna obok drugiej, kapeluszami do dołu. Posypujemy posiekaną natką, układamy ostudzone i pokrojone w kostkę ziemniaki. Delikatnie ugniatamy. Całość równomiernie smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Układamy kolejną warstwę - ostudzoną i pokrojoną pierś z kurczaka. Ponownie ugniatamy oraz smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Kolejne warstwy - jak w składnikach - ogórki, marchewki, majonez, pieprz, ser żółty. Na koniec przykrywamy sałatkę pozostałą folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia odwijamy folię z wierzchu, sałatkę obracamy do góry dnem na talerz, tortownicę odpinamy i delikatnie zdejmujemy dno z góry i pozostałą folię. Podajemy na stół. Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, można zaskoczyć gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatka-tort zdecydowanie robi wrażenie :) Nic, tylko postawić świeczkę na środku i dmuchać! ;)

      Usuń
  2. można kawałek takiej sałatki;););)
    bomba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo! Z resztą "kawałek" to dobre słowo, bo sałatkę się kroi ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ukłony dla Autorki przepisu i pomysłu - ta sałatka to strzał w dziesiątkę!

      Usuń
  4. ale jajca! ;D
    świetne podanie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do przygotowania :) Warto!

      Usuń
  5. Pomysł ciekawy, tylko jakoś mi się wydaje, że dla mnie za dużo tu majonezu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak sobie pomyślałam, dlatego dodałam o 1 warstwę majonezu mniej niż w oryginalnym przepisie. Okazuje się, że nie jest go za dużo, jeśli posmarujesz równomierną warstwę, i to cienką. Warstwy należy nim przekładać, by sałatka się trzymała po wyjęciu z formy :)

      Usuń
  6. Ooo bardzo fajna! A masz może zdjęcie tego cuda jak wygląda w środku? Nie widziałam krojonej sałatki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam :/ Zniknęła tak szybko, że nie zdążyłam!

      Usuń
  7. nie, no pomysł super, potrafisz zaskoczyć gości co?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny pomysl:-) wyglada smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak też smakuje! :) Zachęcam do spróbowania :)

      Usuń
  9. Jaka fajna, w sam raz na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj