Przejdź do głównej zawartości

Zielone ciasto bananowe

Dlaczego zielone? Na pewno nie jest to zasługa barwników! Okazuje się, że piękny zielony kolor można uzyskać w wyniku dodania oleju z pestek dyni. Jego smak, zapach i właściwości zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie. Więcej informacji na temat oleju z pestek dyni znajdziecie na dole wpisu. Ciasto bananowe robiłam kiedyś bardzo często. Przepis dostałam od Mamy i przyznam, że rzadko kiedy da się je uchować w lodówce dłużej niż przez jeden dzień. Zwykle robię je wtedy, gdy mam bardzo dojrzałe banany, wręcz odstraszające od zjedzenia. Ciasto wychodzi wówczas najlepsze. Dziś odkryłam jego smak na nowo - zamiast zwykłego oleju użyłam dyniowego. Uzyskałam fantastyczny kolor i odmieniony smak - tak kuszący, że nie można przestać o nim myśleć. Zapraszam do wypróbowania :)

Składniki (na standardową keksówkę):
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 3 zmiksowane banany (najlepiej za pomocą blendera, ale jeśli nie macie - można uzyskać podobny efekt widelcem; banany powinny być bardzo dojrzałe, np. takie jak widać na zdjęciu),
- 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki oleju z pestek dyni Oleofarm.

W misie miksera umieszczamy jajko, sól i cukier. Miksujemy na gładką masę. Po chwili dodajemy zmiksowane banany, olej, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko miksujemy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka; temp. 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem). Studzimy na kratce. Smacznego!
Właściwości oleju z pestek dyni:
- charakterystyczna ciemnozielona (nawet brązowa) barwa, przyjemny zapach i smak (nie ma posmaku oleju, lecz delikatny orzechowy),
- jest lekkostrawny i posiada dużą zawartość witamin (min. witaminy E),
- niektóre z cennych właściwości: łagodzi dolegliwości związane z prostatą, z zapaleniem pęcherza moczowego, pasożytami jelit,
- doskonale smakuje jako dodatek do wypieków, deserów, zup (stosowany w formie przyprawy, pod koniec gotowania), sałatek.

Źródło informacji o oleju z pestek dyni: Oleofarm, artykuł.

Komentarze

  1. Pyszności takie ciasto, a olej bardzo zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponoć warto raczyć się tym olejem codziennie - bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. Ja zaczynam :)

      Usuń
  2. Ojej nawet nie wiedziałam, że ten olej ma także właściwości barwiące ;)
    A ciasta bananowe wprost ubóstwiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej z pestek dyni jest dla mnie wielkim zaskoczeniem. Z pewnością zostanie w mojej kuchni na stałe!

      Usuń
  3. uwielbiam bananowy chlebek:) a pomysł z kolorem- genialny:D!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł sam się wymyślił ;) Przyznam, że ten eksperyment zainspirował mnie do kolejnych :)

      Usuń
  4. Lubię oleje o orzechowym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, fajnie komponują się z resztą składników :)

      Usuń
  5. uwielbiam ten olej w każdej postaci, fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że dopiero go poznaję. Jestem oczarowana jego właściwościami i smakiem!

      Usuń
  6. Nie miałam do czynienia jeszcze z olejem z pestek dyni. Znam tylko olej z pestek winogron i to też pobieżnie, bo nie u siebie w kuchni. Ja coś na swoim monitorze, nie bardzo widzę ten zielony kolor, a bananowca uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, nie jest aż tak widoczny, ale na żywo to czysta zieleń :) Olej polecam, naprawdę warto :)

      Usuń
  7. wow!
    nigdy nie używałam tego oleju, te ciasto wygląda genialnie dzięki temu zielonemu odcieniowi ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. o, ciekawe ciekawe :) ja tez mam olej z pestek dyni intryguje mnie ten zielony kolor :D ponoc tym olejem można polewać nawet lody:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę próbować! Lody z jego dodatkiem muszą być pyszne! :)

      Usuń
  9. Ciekawe ?!Nawet mi się ten pomysł podoba

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny sposób na leżące banany w domu, których nikt nie chce zjeść :)
    Kiedyś robiłam babeczki bananowe, ale tym razem wypróbuję Twój przepis na ciasto :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, jest pyszne :) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Nigdy nie robiłam ciasta bananowego. A dodanie oleju z pestek dyni brzmi jeszcze bardziej egzotycznie... Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej nadaje niesamowitego aromatu, bardzo polecam. Pozdrawiam i zachęcam do upieczenia :)

      Usuń
  12. Uwielbiam chlebki bananowe :) Z takim olejem jeszcze nie próbowałam :) Wygląda fantastycznie w zieleni :)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny ten kolor, będę musiała wypróbować olej z pestek dyni na babeczkach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam w planach babeczki :) Powinny być pachnące, wilgotne, z lekkim posmakiem orzechowym. Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji