Przejdź do głównej zawartości

Warzywny pasztet z ciecierzycy

Dzisiejsza propozycja jest ciekawym urozmaiceniem codziennych kanapek. Pomimo ogromnego uwielbienia do pasztetów mięsnych, szczerze zakochałam się w wersji z ciecierzycą. Wyglądem przypomina tradycyjny, smakiem skusi niejednego mięsożercę :). Mam wrażenie, że z każdym dniem dodatkowo zyskuje na smaku. Jest wilgotny, taki jak trzeba. Zapraszam do spróbowania :) Przepis pochodzi z bloga Słodkie Słone, z dodatkiem moich modyfikacji.
Składniki:
- 1/2 opakowania ugotowanej do miękkości ciecierzycy Lestello (można użyć ciecierzycy z puszki),
- 2 ugotowane marchewki (np. z rosołu),
- ok. 250 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 3 jajka,
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa, czosnek,
- sok z niecałej połowy cytryny,
- 2 łyżki bułki tartej + do obsypania keksówki,
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (mogą być pomidory z puszki),
- 3 łyżki oleju, np. ryżowego (może być także oliwa z oliwek),
- dodatkowo: masło do posmarowania blachy.

Jeśli mamy gotową ciecierzycę, reszta pójdzie naprawdę sprawnie. Cebulę podsmażamy na 1 łyżce oleju (można ją pokroić na 4 części, by było szybciej lub posiekać drobniej), po chwili dodajemy umyte i pokrojone na plasterki pieczarki. Pod koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. W maszynce do mielenia mięsa umieszczamy: ciecierzycę, pieczarki z cebulą, pomidory z puszki (jeśli mamy przecier, dodajemy go bez mielenia), marchewki. Do gotowej masy dodajemy pozostały olej (2 łyżki), bułkę tartą, przecier (o ile wcześniej nie dodaliśmy pomidorów). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, kurkumą (1/2 łyżeczki), czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy jajka. Wszystko mieszamy. Masa będzie dość luźna, ale taka ma być. Keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, wkładamy masę, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. pieczemy do zbrązowienia wierzchu, czyli ok. 45-60 minut. Smacznego! :)

Komentarze

  1. Uwielbiam warzywne pasztety!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, mimo wielkiej sympatii do mięsnych :)

      Usuń
  2. Pół opakowania czyli ile dkg? Czekałam na taki przepis,ciecierzyca czeka w szafce,a ja mam wolny weekend więc spodziewaj się recenzji wkrótce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniej więcej 20 dag ciecierzycy :) Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :) Czekam na recenzję! :)

      Usuń
  3. Wspaniały. Świetna alternatywa dla tradycyjnych pasztetów. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym taką kanapeczkę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji