Przejdź do głównej zawartości

Pierś z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów

Zazwyczaj suszone pomidory wykorzystywałam jako farsz do mięs, albo w całości zapiekałam na wierzchu. Okazuje się, że można z nich przyrządzić sos o niezwykłym aromacie. Po dodaniu ryżu powstanie danie jednogarnkowe. Nie miałam gotowego przepisu, ani nawet inspiracji. Robiłam intuicyjnie, a Mąż zapisywał dokładny przepis. Zapraszam do spróbowania, danie smakuje wybornie! Jedyną inspiracją, jaką miałam w przygotowaniu tego dania były pomidory suszone, które (razem z innymi produktami) otrzymałam do testowania. 

Składniki:
- ok. 500 g piersi z kurczaka,
- składniki na marynatę: 1 łyżka oleju ryżowego, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,  1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 ząbek czosnku,  1/2 łyżeczki tymianku, szczypta suszonej bazylii, szczypta suszonego oregano, sól,
- 5-8 pomidorów suszonych na słońcu w oleju słonecznikowym Ponti,
- 1 duży por,
- 1 duża cebula,
- 1 torebka ryżu.

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie mieszamy w marynacie przygotowanej ze składników wyżej opisanych. Zostawiamy w lodówce na ok. godzinę.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Pomidory odsączamy na sitku, następnie kroimy w drobną kosteczkę. Pora myjemy, kroimy na plasterki (białą część). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę lub pióra.
Po upływie godziny mięso umieszczamy na suchej patelni, podsmażamy aż zbieleje. Dodajemy cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy pozostałe składniki - pomidory oraz pora. Smażymy wszystko razem kilka minut, często mieszając. Całość podlewamy wodą i dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie dolewamy więcej wody, a następnie dodajemy ryż (rozrywamy 1 torebkę i zawartość wrzucamy na patelnię). Dusimy do miękkości ryżu (czas gotowania napisany na opakowaniu), w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec ewentualnie doprawiamy do smaku (u mnie nie było takiej potrzeby). Smacznego!


Zapraszam wkrótce na testy z pozostałymi produktami, widocznymi na zdjęciu :)

Komentarze

  1. Uwielbiam suszone pomidory, bardzo lubię w zrobionym z nich a'la pesto maczać chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, muszę spróbować :)

      Usuń
  2. zgadzam się z Patyską mmmmm, robiłam kiedyś risotto z suszonymi pomidorami, też bardzo dobre wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszone pomidory są bardzo aromatyczne, uwielbiam dania z nimi! :)

      Usuń
  3. O Łaskawco!Akrat mam zalecenie jeść mięso z kurczaka i indyka i pomysłów mi brak.A tu proszę,bardzo ciekawy przepis,który mi urozmaici nudną dietę:)Dzięki i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Uwielbiam dania z drobiu, zapraszam po kolejne inspiracje :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ja też suszone pomidory znałam głównie jako jeden ze składników farszu w roladkach, muszę przetestować też w wersji "sosowej" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! Okazuje się, że w roli sosu również smakują doskonale :)

      Usuń
  5. Dawno nie korzystałam z suszonych pomidorów a tak bardzo je lubię. Pierś kurczaka nadziewana nimi i bazylią, pasty wszelakie ale sosu nie robiłam. Fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do spróbowania :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. a co ze skórką? mnie skórka z pomidora przeszkadza w każdej postaci...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pokroiłam tak drobniutko, że po skórce śladu nie było :) A też jej nie toleruję w tego typu daniach.

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!