piątek, 8 lutego 2013

Schab w sosie z marynowanych kurek

Na danie z kurkami miałam ochotę od bardzo dawna. Uwielbiam grzyby i potrawy z ich udziałem. Przyznam, że nigdy wcześniej nie miałam okazji wykorzystywać kurek w postaci marynowanej. Miałam spore obawy, czy danie będzie dobrze smakowało. Jestem zaskoczona, bo było przepyszne. Gdybym miała jeszcze jeden słoiczek kurek, jutro powtórzyłabym przepis :) Zachęcam do spróbowania!

Składniki:
- ok. 400 g schabu,
- 1 mały słoik marynowanych kurek,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka serka topionego śmietankowego,
- domowe kostki rosołowe,
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu.

Mięso kroimy na ok. 1 cm plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni aż zbieleją (ja robię to bez tłuszczu). W garnku zagotowujemy ok. 1/3 wysokości (garnka) wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy podsmażone mięso, ziele (2-3 kulki), liście i domowe kostki rosołowe. Na patelnię, na której podsmażaliśmy mięso wlewamy ok. 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia. Za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki lekko zeskrobujemy smak mięsa i mieszamy. Po chwili dodajemy kurki (wcześniej odsączone z zalewy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym). Mieszamy, gotujemy do momentu wyparowania całej wody. Na koniec dodajemy cebulę pokrojoną na ósemki, chwilę podsmażamy. Zawartość patelni dodajemy do garnka z gotującym się mięsem. Całość gotujemy do miękkości, ok. 20-30 minut. Pod koniec dodajemy serek, mieszamy do rozpuszczenia. Zagęszczamy mąką, gotujemy jeszcze przez chwilę. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Smacznego!

16 komentarzy:

  1. fantastyczny:) ale mi smaka narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna propozycja, żeby zjeść coś z kurkami poza sezonem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sezonie nie miałam okazji, więc teraz nadrabiam ;)

      Usuń
  3. nigdy nie używałam marynowanych kurek, ciekawe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, danie smakuje fantastycznie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ojacie, to można marynowane kurki tak robić? Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okazuje się, że można :)) I smakują wyśmienicie! :)

      Usuń
  5. Szkoda że nie mam takich kurek! Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam sos kurkowy :) dobrze wiedzieć, ze te marynowane też się nadają, nie trzeba czekać na sezon ze świeżymi i mozna zrobić taki sosik już teraz:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaka mi narobiłaś ,bo uwielbiam coś takiego

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj