wtorek, 26 lutego 2013

Schab w kremowym sosie brokułowym

Brokuły ostatnio działają na nas jak magnes. Kolejna propozycja z ich udziałem, tym razem obiadowa z dodatkiem mięsa. Danie tak nam smakowało, że zjedliśmy całe, a planowałam, że wystarczy na dwa dni. Dodatkową jego zaletą jest dodatek makaronu, który sprawia, że jest jeszcze smaczniejsze. Okazuje się, że z kilku prostych składników może spontanicznie powstać coś naprawdę pysznego. Jeśli lubicie dania z brokułami, musicie spróbować. Z pewnością powtórzycie przepis :)

Składniki:
- 500 g schabu,
- przyprawy do mięsa: sól, pieprz, czosnek,
- 1 średniej wielkości brokuł,
- do ugotowania: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka octu, 1/2 łyżeczki cukru,
- 50 g serka topionego kremowego,
- 1 ząbek czosnku,
- makaron świderki (lub inny),
- odrobina oleju.

Mięso kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem, kroimy na cienkie paseczki. Odstawiamy na chwilę. W tym czasie na gotującą się wodę z dotatkiem cukru, soli i octu wrzucamy różyczki brokuła. Gotujemy kilka minut. Po odcedzeniu wrzucamy do blendera (lub do garnka, jeśli mamy blender ręczny), dodajemy 2 szklanki ciepłej wody oraz serek topiony. Miksujemy na gładki krem. Tak przygotowany sos brokułowy umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie na odrobinie oleju podsmażamy paski schabu do momentu aż zbieleją. Mieszamy. Podsmażone mięso wrzucamy do gotującego się sosu brokułowego wraz z sosem z patelni. Zmniejszamy gaz, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, przykrywamy pokrywką. Gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania w osobnym garnku gotujemy makaron (w osolonej wodzie). Gdy będzie al dente, za pomocą łyżki cedzakowej wrzucamy go do sosu brokułowego z mięsem (nie odcedzamy, ani nie przelewamy wodą). Gotujemy przez ok. 5 minut, często mieszamy. W ten sposób sos się zagęści. Na koniec sos ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem lub solą (jeśli będzie taka potrzeba). Smacznego!

9 komentarzy:

  1. mmmmmmmmmmmmm sosiki z brokułami ubóstwiam:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie dodawałam schabu do makaronu - muszę spróbować kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, bardzo do siebie pasują :)

      Usuń
  3. O, zajebiaszczy sposób na przemyt brokuła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, przechodzi bez zbędnych podejrzeń ;)

      Usuń
  4. A ja dziś robiąc zakupy "nadziałam"się na brokuły i nie kupiłam,bo na biegu nie wymyśliłam,co z nich zrobić,a tu,proszę,taaaakie pyszne danie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmmmmmmmmmm... Brzmi niesamowicie smacznie!!!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj