Przejdź do głównej zawartości

Intensywnie kakaowo-pomarańczowe muffinki

Kakao i pomarańcze to jedno z najlepszych połączeń w deserach. Do przygotowania takich muffinów skłonił mnie zakup żelu pod prysznic o cudownym zapachu czekolady i pomarańczy. Od razu pomyślałam, że muszę coś podobnego upiec. Nie zawiodłam się - smakują dokładnie tak, jak sobie wyobraziłam, a zapach jest tak kuszący, że nie można przejść obok nich obojętnie. Dziś prezentuję je bez dekoracji, ale to celowe działanie, bo na nią przyjdzie czas w kolejnym wpisie :)

Składniki na ok. 16 muffinów:
- 180 g mąki pszennej,
- 40 g kakao,
- 150 g drobnego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 150 ml soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 100 ml oleju,
- groszki czekoladowe (2 łyżki).

Składniki suche mieszamy w jednej misce (przesiana mąka, kakao, proszek do pieczenia, cukier, sól), mokre w drugiej (jajka, sok z pomarańczy, skórka pomarańczowa, olej). Zawartość obu naczyń łączymy - krótko, do wymieszania składników. Dodajemy groszki czekoladowe, mieszamy. Foremki/papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 12 minut). Studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy. Smacznego! :)

Komentarze

  1. Masz rację czekolada z pomaranczą świetnie do siebie pasują!Super muffinki!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to połączenie smaków:)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też - jedno z moich ulubionych połączeń :)

      Usuń
  3. To jedno z moich ulubionych połączeń, i jeszcze czeko z miętą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada z miętą jest u mnie na tej samej pozycji, co czekolada z pomarańczą :))

      Usuń
  4. Świetne połączenie :) Wyglądają ślicznie, czekam na dekoracje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mam nadzieję, że dekoracja się spodoba :)

      Usuń
  5. Mniam, piekłam podobne ciasto czeko-pomarańczowe z przepisu Nigelli :) Muszę przetestować Twoją wersję muffinkową :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, muszę upiec, ale smaczku narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wielkie tak dla pomarańczy w połączeniu z czekoladą:D bomba smakowa!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne połączenie i niezwykle apetycznie wyglądają...

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobilam :) bardzo dobre. na wierzchu udekorowalam lukrem pomaranczowym i starta skorka z pomaranczy. pycha. dziekuje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!