Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka doskonała!

Czasami są takie dni, że gdzie nie spojrzę po wenie ani śladu. Ukrywa się, skubana, albo zapada w sen zimowy. Ale ale! Dzikowiec jest sprytny i ma swoją taktykę. Odpuszcza, poddaje się rozrywkom zupełnie niekulinarnym, tak w ramach dbałości o zdrowie fizyczne (po części i psychiczne). Ostatnio do ich grona dołączyło pilates, ale to bardziej z konieczności, niż własnej inicjatywy. Gdy umysł (i szanowne ciało, rzecz jasna) Dzikowca poddawane są wszelakim rozrywkom, zaczyna polowanie na wenę. Zazwyczaj jest to chwila, bo Dziki jak wiadomo to sprytne bestie. Jedna chwila i już jest w kuchni. Wchodzi do niej bez pomysłu, wychodzi z pachnącą zapiekanką. Wena taka mądra, a dała się zaskoczyć! Dumny Dzik ujął upolowaną wenę na filmie i obwieścił ją światu. Świecie, podoba się?

Składniki:
- 500 g schabu,
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 1 średniej wielkości marchew,
- 1 puszka pomidorów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, przyprawa do gyrosa, bazylia, oregano, cukier,
- olej,
- 1 kulka mozzarelli.

Schab myjemy, kroimy w kostkę (niezbyt dużą), umieszczamy w misce. Polewamy olejem/oliwą z oliwek (2 łyżkami), posypujemy obficie solą, pieprzem, papryką ostrą, lubczykiem i przyprawą do gyrosa. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy na bardzo cienkie plasterki (im cieńsze, tym lepiej, bo szybciej będą miękkie). Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy na pół - jedną połowę wykorzystamy do sosu, drugą kroimy w pióra (lub zwykłe plasterki). Pora myjemy, kroimy na plasterki. Przygotowujemy sos: na łyżce oleju podsmażamy połowę cebuli pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty ząbek czosnku (lub dwa). Po chwili dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Dusimy przez ok. 10 minut. Po tym czasie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką ostrą, bazylią i oregano, a następnie blendujemy na gładki sos. Gotowy sos zostawiamy na boku (ewentualnie doprawiamy do smaku). Patelnię rozgrzewamy, a następnie podsmażamy krótko mięso - tylko do zabielenia (energicznie mieszamy). W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki (równa warstwa rozłożona na dnie), cebula pokrojona w piórka, marchew starta na dużych oczkach, mięso, por pokrojony w plasterki i od nowa - ziemniaki, cebula, marchew, mięso, por - do momentu, gdy zabraknie składników. Na wierzchu powinny być ziemniaki. Całość polewamy sosem pomidorowym tak, by wpłynął także do samego dna. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości składników, czyli ok. 30-40 minut. Tuż przed końcem na wierzchu układamy mozzarellę pokrojoną w plasterki lub startąna tarce. Zapiekamy bez przykrycia. Smacznego! Wersję krok po kroku możecie zobaczyć na filmie (wybaczcie, to mój pierwszy, więc jest sporo niedociągnięć; film nie ma dźwięku, ale to celowe działanie)  :)

video

Komentarze

  1. mi się także podoba, uwielbiam takie zapiekanki, na szybko, smacznie, pożywnie, bez grzebania się w dwudziestu garnkach, pychota, pozdrawiam (nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. też mnie dopadają takie dni kiedy nie mam weny i tak jak ty kombinuję:) a z takich kombinacji wychodzą najsmaczniejsze dania:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja! :) Chyba takie dni są bardzo potrzebne, by mogło powstać coś naprawdę wyjątkowego!

      Usuń
  3. Zapiekanka świetna...a pomysł z umieszczeniem filmiku z przyrządzenia samej potrawy to genialne rozwiązanie na bloga..Ileż to miejsca oszczędza..co prawda przy tworzeniu animacji chyba trzeba dłużej posiedzieć niż przy zwykłym dodawaniu zdjęć..ale jak widać opłacało się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom, filmik montowało się bardzo przyjemnie :) I wydaje mi się, że to fajne rozwiązanie dla Czytelników, którzy mogą widzieć krok po kroku co trzeba robić :) Ten filmik nie jest aż tak szczegółowy, ale jeśli się spodoba, to postaram się o kolejne, jeszcze lepsze :)

      Usuń
  4. O kurcze, film! Zaraz sobie dokładnie obejrzę... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanka wygląda wspaniale!a pomysł z filmikiem rewelacyjny, myślę, że to fajne urozmaicenie:)buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio zdarzyło mi się robić zapiekankę ziemniaczaną z kiełbaską, salami, pieczarkami i cebulą. Wychodzi tak pyszna, że znika w ciągu jednego obiadu, a roboty w sumie niewiele :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam zapiekanki i zamierzam robić je częściej :) Następna będzie podobna do Twojej :)

      Usuń
  7. U mnie też dziś wena uszła z wiatrem...Zapiekanka to doskonały pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radzę zastosować technikę Dzikowca ;) Zawsze działa!:)

      Usuń
  8. U mnie tak w niedzielę było, weny brak, lodówka właściwie pusta. Ale i tak wykombinowałam coś dobrego na obiad. Mąż się potem zastanawia czy ja przypadkiem nie robię czegoś z niczego, bo przecież wydawało się, że nic takiego w domu nie ma, a ja tu jakieś smaczne danie serwuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś z niczego zawsze jest najsmaczniejsze :) pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Jak doskonała to trzeba spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratuluję filmowego debiutu! Zapiekanka ma tyle pysznych smaków, że musi smakować wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :))
      Zapiekanka smakuje wspaniale, chociaż na początku obawiałam się, czy ze schabem będzie równie dobra jak z mięsem mielonym. Sos pomidorowy kojarzy mi się głównie z tym drugim :) Ale wyszło naprawdę doskonale!

      Usuń
  11. Świat odpowiada-podoba się,podoba i to bardzo? Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miał być wykrzyknik na końcu ! a nie pytajnik ? :)

      Usuń
  12. Świetna zapiekanka, jak można takiej nie lubić :) Filmik fajna sprawa, sam się przymierzam do debiutu medialnego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Do zmontowania filmu zachęcam, ja zamierzam wstawiać je częściej :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji