wtorek, 15 stycznia 2013

Sos pomidorowy - mój ulubiony

Przepis, który dziś Wam przedstawię powstał w mojej kuchni metodą prób i błędów. W końcu udało mi się osiągnąć smak taki, jaki miałam w zamyśle od początku. Sos pomidorowy z tego przepisu jest bardzo uniwersalny. Używam go zarówno do pizzy, jak i spaghetti, zupy pomidorowej, pulpetów, czy zwykłego dania bezmięsnego z makaronem. Oczywiście do każdego z tych dań należy dostosować gęstość sosu oraz dodatki, ale baza zawsze jest taka sama. Dodam jeszcze, że jego przygotowanie jest naprawdę ekspresowe :). Zachęcam do spróbowania!

Składniki*:
- 1 puszka pomidorów bez skórki (mogą być całe lub krojone),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała marchew,
- 1 łyżka oleju,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka ostra (można pominąć), bazylia, oregano (najlepiej jak są świeże, ale ostatecznie można zastąpić suszonymi).

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podobnie czosnek (można także przecisnąć przez praskę). Na łyżce oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy lekko się zrumienią, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i energicznie mieszamy. Po chwili dodajemy pomidory z puszki oraz obraną i startą na tarce marchew. Dodajemy przyprawy (póki co "na oko"), przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 5-10 minut. Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładki sos z dodatkiem jeszcze jednej łyżki koncentratu, a następnie przyprawiamy do smaku. Sos jest gotowy.

 Jeśli chcemy wykorzystać sos do:
  • spaghetti, należy dodać go teraz do podsmażonego mięsa (jest odpowiednio gęsty, nie należy dolewać wody);
  • zupy pomidorowej - należy zwiększyć ilość składników na sos, a następnie dolać rosół i regulować gęstość (ja zupy nie zaprawiam śmietaną, ani nie zagęszczam mąką - taka jest dla nas najlepsza);
  • pulpetów - przepis będzie w następnym poście;
  • pizzy - sos jest gotowy, zarówno jako dodatek do upieczonej pizzy, jak i do posmarowania spodu tuż przed upieczeniem;
Smacznego!!

*ilość składników należy dostosować do danej potrawy - np. na zupę wykorzystuję potrójną porcję.


12 komentarzy:

  1. Sos pomidorowy jest niezastąpiony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyobrażam sobie kuchni bez niego :)

      Usuń
  2. dobry sos pomidorowy to podstawa ;) mmmm
    widać, że Twój jest mocno pomidorowy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny,gęsty:) A jakby go spasteryzowac?I mieć na później w sloiku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł! Następnym razem zrobię :)

      Usuń
  4. też jeżeli mam czas to robię swój sosik..przynajmniej doprawiam go tak jak chce..Robię dokładnie tak jak ty, tyle że bez marchewki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku też robiłam bez marchewki, ale potem przekonałam się, że jej malutki dodatek bardzo pozytywnie zmienia smak :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj