Przejdź do głównej zawartości

Makowa choinka z ciasta francuskiego

 Przepis miał pojawić się jeszcze przed Nowym Rokiem, ale gdzieś ukryły mi się zdjęcia, stąd to opóźnienie. Pomimo, że Święta już minęły, warto zrobić taką choinkę, póki w domu mamy jeszcze żywą (lub sztuczną). Jest naprawdę przepiękną ozdobą stołu. Przygotowanie jest banalne, a efekt zachwycający. Przepis na choinkę makową podpatrzyłam u Dusi.

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- masa makowa (u mnie pozostałość po makówkach:) ),
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania.

Ciasto francuskie składamy na pół, a następnie obcinamy tak, by powstał największy (z możliwych) trójkąt (najlepiej wyciąć tak, by dolny brzeg pozostał nierozerwany). Powstały trójkąt o podwójnej warstwie nadziewamy w środku masą makową ("otwieramy" trójkąt, do połowy napełniamy masą, "zamykamy"). Z obu stron nacinamy brzegi i skręcamy, by utworzyły się gałązki. "Pień" (przez środek) choinki pozostaje cały. Doczepiamy mały pieniek. Z pozostałych skrawków ciasta francuskiego możemy utworzyć kolejne dwie choinki, w wersji mini. Wierzch smarujemy cienko roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, do zezłocenia. Smacznego!

Komentarze

  1. haaa:D ty to masz pomysły!
    genialna makowa choineczka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł jest Dusi, moje tylko wykonanie :) Ale i tak dziękuję :))

      Usuń
  2. Super pomysł. Oby tylko nie zapomnieć do przyszłego roku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, będę przypominać w porę ;)

      Usuń
  3. Jaka śliczna,nawet przepisu nie czytałam,choinka zauroczyła mnie wygladem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mi ta hoineczka wpadła w oko u Dusi, a Twoje wykonanie pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. powiem ci że pomysłowe toto zrobiłaś..gdybym ja od maku zgagi nie miała pewnie też bym taką choineczkę domownikom strzeliła..bo ta świąteczna już rozebrana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie mak zastąp, np. nutellą z mascarpone lub masą jabłkową. Też będzie pysznie! :)

      Usuń
  6. Przepiękne, warto nad czymś takim popracować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :) Przygotowanie zajmuje co najwyżej 10 minut :)

      Usuń
  7. kształt rewelacyjny, miejmy nadzieję, że smak też

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie wygląda, świetny pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pomysłowe:D pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo cieszę się, że choineczka ślicznie wyszła :) podziel się zdjęciem na fanpagu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :))) Oczywiście, podzielę się :)

      Usuń
    2. wyglad rewelacja,smak poemat Wlasnie otrzymalam taka pachnaca swietami choinke od synowej

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!