czwartek, 3 stycznia 2013

Francuskie pierożki z nadzieniem bolognese

Jeśli szukaliście pomysłu na ciekawą przekąskę, która może być także daniem głównym, dobrze trafiliście. Można ją podać zarówno na obiad, jak i kolację, na ciepło i na zimno. Myślę, że posmakuje każdemu, kto uwielbia spaghetti bolognese. Pomysł na to danie powstał spontanicznie - chciałam zrobić coś, co będzie sycące. Na myśl od razu nasunęło się spaghetti, ale tym razem chciałam przyrządzić coś innego. W lodówce miałam ciasto francuskie, więc postanowiłam połączyć je z pomysłem na spaghetti. I oto powstało danie, które zostaje u nas na dobre.

Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- ok. 200 g mięsa mielonego,
- 1 puszka pomidorów,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała marchew,
- olej do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano, papryka ostra,
- 1 jajko,
- starty żółty ser.

Na łyżce oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, koncentrat oraz obraną i startą na tarce marchew. Dusimy przez ok. 15 minut. Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką ostrą, bazylią i oregano.
Na tej samej patelni podsmażamy mięso (na łyżce oleju), pod koniec przyprawiamy, a następnie dodajemy sos pomidorowy. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie kuchenkę wyłączamy, a mięso zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Ciasto francuskie kroimy na małe kwadraciki, nakładamy po łyżeczce ostudzonego farszu mięsnego. Lepimy pierogi/kieszonki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierożków smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po ok. 10 minutach pierożki posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy do zarumienienia (całkowity czas pieczenia ok. 20-25 minut). Smacznego!

19 komentarzy:

  1. uwielbiam takie przekąski:D

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm, mniam :D a jeszcze prócz tych prezentowanych przyszły mi na myśl pierożki z nadzieniem szpinakowym... oj chyba się skuszę na dniach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł! Chyba i ja skuszę się na szpinakowe nadzienie :)

      Usuń
  3. Świetne! Bardzo oryginalny pomysł, Mariko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jesteś moim mistrzem! ja wkładałam sos bolognese do tortilli, ale pierożki z tym nadzieniem...mmmmmmm!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :** Zrób koniecznie, są przepyszne :)

      Usuń
  5. Ooo, a ja robiłam coś podobnego... :)
    http://www.chili-n-chocolate.blogspot.com/2012/12/kwadraty-z-ciasta-francuskiego-z-miesem.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie! :) Świetnie Ci wyszły!

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj