Przejdź do głównej zawartości

Jadalna choinka - idealna na świąteczny prezent!

Prezenty ręcznie robione najbardziej chwytają mnie za serce. Uwielbiam takie dostawać, ale chyba jeszcze bardziej sama nimi obdarowywać. Robienie takich choinek sprawiło mi mnóstwo radości, mam nadzieję, że spodobają się przyszłym Obdarowanym :) Dziś przedstawię Wam w jaki sposób można wykonać takie prezenty. Może jeszcze zdążycie do Świąt, o ile macie upieczone pierniki ;). Jeśli nie, to warto zrobić to jeszcze dziś :)). Pomysł na sklejanie choinek białą czekoladą podpatrzyłam w internecie, ale nie widziałam dokładnej instrukcji, więc wszystko robiłam intuicyjnie. 

Potrzebujemy:
- pierniczki o kształcie gwiazdek lub kwiatków, w rozmiarze od największego do najmniejszego,
- biała czekolada (1 tabliczka wystarcza na 3 choinki),
- 1 łyżeczka oleju na 1 tabliczkę,
- kolorowa posypka do deserów (perełki, kuleczki, gwiazdki - co wolicie),
- rękaw do pieczenia,
- ozdobna cienka tasiemka do związania,
- ozdobna tasiemka do zrobienia kokardek,
- mały zszywacz,
- nożyczki,
- dziurkacz (do robienia dziurek w bilecikach),
- ozdobny sztywny papier do bilecików,
- woreczek do mrożenia jako szpryca,
- papier do pieczenia - do ochrony blatu :).

Pierniczki grupujemy wg rozmiarów. Choinka może składać się z tylu warstw, ile mamy rozmiarów ciastek, ale można ją też powiększyć poprzez układanie po kilka pierników tego samego rozmiaru.
Do garnuszka wlewamy wodę, zagotowujemy. Na garnku umieszczamy metalową miskę tak, by dno nie dotykało wody. Do miski wkładamy woreczek do mrożenia z czekoladą i olejem w środku (czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżeczkę oleju, woreczek związujemy). Czekamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. W trakcie można obracać woreczek. Woda w garnku musi cały czas się gotować, na małym ogniu. Gdy czekolada się rozpuści, wyłączamy kuchenkę, wyjmujemy woreczek z miski i ucinamy malutki kawałeczek rogu (uwaga, by czekolada się nie wylała!). Dziurka im mniejsza, tym lepiej, bo będzie można tworzyć ładniejsze wzorki (jeśli czekolady zabraknie i chcemy rozpuścić kolejną, musimy powtórzyć czynność z nowym woreczkiem). "Lepienie" choinek najlepiej przeprowadzać na blacie wyłożonym papierem do pieczenia, wówczas nie będzie aż tyle bałaganu :). Największy pierniczek polewamy czekoladą, lekko dociskamy, układamy kolejny, czynność potwarzamy. Na samym szczycie ma być najmniejszy. Całą choinkę fantazyjnie polewamy czekoladą. Na koniec posypujemy posypkami. Gotową choinkę wstawiamy do lodówki - wówczas czekolada szybciej sklei warstwy. I tak postępujemy z każdą choinką.

Przechodzimy do pakowania. Z rękawa do pieczenia ucinamy kawałek tak, by po włożeniu choinki, z prawej i lewej strony miała ok. 3-4 cm zapasu. Rękaw - jak wiadomo - będzie "dziurawy" na wylot. Jeden z boków należy przeciąć, by utworzył się prostokątny kawałek folii, ze zgięciem. Na zgięciu stawiamy choinkę, a następnie związujemy folię u góry za pomocą ozdobnej wstążeczki. Boki fantazyjnie spinamy zszywaczem. Zawiązujemy kokardę, mocujemy ją za pomocą wstążeczki, z tyłu przewiązujemy bilecik z życzeniami (w bileciku robimy dziurkę za pomocą dziurkacza, by było łatwiej go przewiązać). Ucinamy nadmiar folii z wierzchu. Gotowe! :) Smacznych prezentów!

Komentarze

  1. śliczna choinka:) też bym chciała zostać obdarowana takim prezentem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo się cieszę :)))

      Usuń
  2. Chciałabym dostać taki prezent! :) Śliczne te choineczki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podobają :) Dziękuję!

      Usuń
  3. Śliczny i pyszny prezent, też taki chcę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysl wspanialy,swiateczny i oryginalny!!! Korzystajac z okazji chce zlozyc zyczenia dla Ciebie i Twoim Najblizszych-radosci i milosci w ten pelen magii swiateczny czas! Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :** Agnieszko, Tobie i Twoim Najbliższym składamy najserdeczniejsze życzenia zdrowych, wesołych Świąt! A na większą porcję życzeń zapraszam Cię w poniedziałek - ukaże się świąteczny post :))

      Usuń
  5. Świetne:) Na pewno bliscy będą zachwyceni:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe! Bardzo bym się ucieszyła z takiego prezentu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Czyli spokojnie mogę wręczać :)

      Usuń
  7. Przepiękna choineczka...pewnie wszyscy obdarowani będą zachwyceni..Ja bym była
    Ja zamierzałam kupić foremkę do wyrobu piernikowych dzwonków..też fantastycznie wygląda..niestety budżet w tym roku przekroczony..więc może w następnym sobie coś takiego sprawię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodać zapomniałam że opakowanie choinki również gustowne..Całość wygląda fantastycznie

      Usuń
    2. Dziękuję :)) Foremki w kształcie dzwonków to fantastyczna sprawa :) Może i ja upoluję za rok ;)

      Usuń
  8. Super ;) ale bym chciała taką choineczke dostać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Chyba pomyślę o jakimś konkursie w przyszłym roku, w którym nagrodą będą takie choinki :))

      Usuń
  9. poproszę o taki słodki prezent:) Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie własnej roboty, jadalne prezenty są super. Ja też takie przygotowałam, tyle, że nie piernikowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, a jakie? Ciekawość mnie zżera ;)

      Usuń
  11. Cudne choinki! Wesołych Świąt Mariko !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i dziękuję.
      Natalko, Tobie również - Wesołych Świąt!!!

      Usuń
  12. Cudne te choinki!
    Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji