czwartek, 29 listopada 2012

Rozmarynowy kurczak z warzywami - Kulinarne Inspiracje Kamis

Jakiś czas temu otrzymałam propozycję testowania przypraw Kamis Kulinarne Inspiracje. Zgodziłam się bez wahania, ponieważ zestawy jakie oferuje Kamis wydają się bardzo fajną ofertą. Najbardziej w przyprawach cenię sobie naturalność, co można znaleźć w linii Kulinarne Inspiracje. Po kilku dniach otrzymałam paczkę z zestawami czterech rodzajów przypraw:
  • Rozmarynowy kurczak z warzywami;
  • Kurczak ze śliwką owijany boczkiem;
  • Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym;
  • Pikantna wołowina w winie;

Jako pierwszy wypróbowałam zestaw Rozmarynowy kurczak z warzywami. Na początku przedstawię przepis, a następnie swoją opinię.

Składniki (zgodnie z instrukcją na opakowaniu; w nawiasie moje zmiany i uwagi):
- 8 pałek kurczaka (u mnie pałki zamienione na pierś - ok. 500 g),
- 1 łyżeczka soli (u mnie 2 - jedna do kurczaka, druga do ziemniaków),
- 250 g małych cebulek (nie miałam małych, więc dodałam 2 duże),
- 250 marchewki,
- 300 g fasoli szparagowej (nie miałam, zastąpiłam porem),
- 6 średnich ziemniaków,
- 1,5 łyżki cukru bądź miodu,
- zestaw Kulinarne Inspiracje Kamis (rozmaryn, papryka słodka, czosnek, tymianek, oregano),
- 1 łyżka oleju plus olej do podsmażenia.


Na początku myjemy kurczaka, osuszamy, nacieramy solą (w przypadku użycia piersi - kroimy na mniejsze kawałki). Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy olej, sól (1 łyżeczka) i rozmaryn, a następnie dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki (może być kostka/plastry/pióra; w przypadku małych cebulek - ćwiartki). Marchew obieramy, kroimy w plastry. Pora kroimy na plasterki - tylko białą część (w przypadku fasolki - na kawałki 3-centymetrowe). Warzywa umieszczamy w misce, przyprawiamy papryką słodką, połową porcji czosnku i tymiankiem. Mieszamy. 

Na oleju podsmażamy kurczaka z obu stron, aż zbieleje. Na pozostałym tłuszczu karmelizujemy cukier/miód (podgrzewamy do rozpuszczenia). Dodajemy warzywa i mieszamy. Podsmażamy ok. 5 minut. Po tym czasie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy resztą czosnku, oregano. Mieszamy. Układamy kurczaka i ziemniaki - warstwami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Smacznego!


A teraz czas na opinię. Przedstawię ją w podziale na plusy i minusy.

Pozytywnie oceniam...
  • pomysł - zestawy przypraw z gotowym przepisem są dobrym rozwiązaniem dla osób, które zaczynają przygodę z gotowaniem. Przepis na odwrocie opakowania i zestaw idealnie pasujących przypraw z pewnością ułatwi przygotowanie fajnego dania;
  • przyprawy, które są naturalne;
  • ciekawe przepisy, które mogą posłużyć za inspirację;
  • fajne opakowanie, zawierające każdą przyprawę szczelnie zamkniętą (po otwarciu czuć niesamowity aromat każdej z nich);
Negatywnie oceniam...

  • nie do końca sprecyzowaną listę składników - brakuje w niej np. oleju do smażenia kurczaków, soli do ziemniaków;
  • biorąc pod uwagę podane proporcje składników, przypraw jest wg mnie trochę za mało (w przepisie zalecano użycie 1 kg pałek z kurczaka, przy czym ja użyłam 500 g piersi i było akurat);
  • cena - jeden zestaw to koszt w granicach 5-6 zł (w zależności od sklepu), co uważam za nieadekwatne do zawartości; za taką cenę można samemu skomponować zestaw przypraw o większej wadze;
I to by było na tyle. Zamierzam testować kolejne zestawy i wzbogacać ten wpis o nowe odczucia. Dziękuję portalowi Polska-Gotuje.pl za możliwość przetestowania zestawów Kulinarne Inspiracje Kamis.

10 komentarzy:

  1. Sposób na wyciąganie pieniędzy, za małą ilość płacimy więcej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie, przeoczyłam kwestię finansową. Dzięki za przypomnienie, muszę zerknąć ile taki zestaw kosztuje:) Orientujesz się?

      Usuń
  2. O ile pamiętam to ok. 6 zł. Moim zdaniem sporo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za drogie. Poza tym ja lubię sama pomierzyć, ale dla początkujących kucharzy pomysł wydaje mi się wporzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię kombinować :) Ale plusem jest to, że można te przyprawy wykorzystać po swojemu, bez potrzeby trzymania się przepisu :)

      Usuń
  4. Fajnie móc wydać opinię o jakimś produkcie. Zestaw zapewne ciekawy, ale ja też wolę sama pomieszać. Czasem jednak brakuje czasu na zastanawianie sie nad doborem składników, wówczas taki zestaw jest ok:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, racja. Chociaż przyznam, że zdecydowanie bardziej wolę sama kombinować, co nawet widać i po tym przepisie ;)

      Usuń
  5. uwielbiam takie połączenia smakowe:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszny i aromatyczny :) zapraszam na kurczaka z grilla http://www.zgrilla.pl/slodko-ostre-udka-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj