wtorek, 13 listopada 2012

Muffinki pieczone w lodowych wafelkach

Zanim upiekłam te muffinki, poczyniłam małe "śledztwo" w internecie. Obawiałam się, czy wafelki wytrzymają proces pieczenia, i czy nie przewrócą się w trakcie. Okazuje się, że wafelki typu miseczki, z falowanymi brzegami mogą nie dać rady i rozpłaszczyć się wraz z rozlewającym się ciastem (nie próbowałam, czytałam opinie). Wafelki-rożki z wiadomych przyczyn nie mogą piec się na stojąco. Jedynym wyjściem są te, które widzicie na zdjęciach. W trakcie pieczenia nic się z nimi nie dzieje, później też nie stają się twarde. Pomysł jest zdecydowanym strzałem w dziesiątkę. Wyglądają ciekawie, smakują doskonale. Ku mojemu zdziwieniu, wafelki świetnie komponują się smakowo z muffinkami. Pomysł polecam zwłaszcza tym osobom, które nie mają specjalnych foremek, albo chcą podarować muffinki w prezencie. Inspiracją pieczenia w wafelku było zdjęcie znalezione w internecie, przepis jest mój.

Składniki:
- 220 g mąki pszennej,
- 160 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 150 ml gazowanego napoju pomarańczowego,
- 100 ml oleju,
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy (wcześniej dokładnie umytej i wyparzonej),
- 2 łyżki groszków czekoladowych,
- wafelki do lodów (z całej porcji wychodzi ok. 20 muffinek, ale jest to zależne od wielkości wafelków - moje były małe i wąskie w środku),
- dodatkowo - lukier pomarańczowy: pół szklanki cukru pudru, łyżka lub dwie soku z pomarańczy,
- dekoracja: skórka otarta z pomarańczy, groszki czekoladowe.

Wszystkie składniki mokre mieszamy w misce za pomocą trzepaczki (jajka, napój, olej). Składniki suche łączymy w osobnej misce (przesiana mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól, skórka pomarańczowa). Zawartość obu misek łączymy w jednej. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy groszki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Wafelki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości (przed napełnieniem warto sprawdzić, czy wafelki stoją stabilne - jeśli nie, można delikatnie spiłować spód nożem - pamiętając, by nie przedziurawić). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok. 15 minut). Po upieczeniu studzimy na kratce. Gdy będą już zimne, polewamy lukrem (energicznie mieszamy cukier puder z sokiem z pomarańczy - ilość soku można regulować, w zależności od pożądanej konsystencji). Dekorujemy skórką pomarańczową i groszkami. Wstawiamy do lodówki. Smacznego!



37 komentarzy:

  1. fajny pomysł i prezentują się znakomicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne, to jest po prostu genialne!!!!
    muszę pożyczyć pomysł i upiec dzieci takie lody na Kinder bal;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kinder bal będą doskonałe :) Buziaki

      Usuń
  3. W magazynie "Dekoracja Ciast" też to proponowali i właśnie się zastanawiałam czy te wafelki przeżyją :) Wyszły Ci świetne, więc może i ja się odważę takie cuda upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam tylko pierwszy numer, więc jestem trochę do tyłu :) Proponowali takie same wafelki?
      Warto się odważyć, bo absolutnie nic się z nimi nie dzieje :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. takie same wafelki i jeszcze oczywiście skomplikowane ozdóbki na wierzch, żeby wyglądały jak prawdziwe lody:) Przy najbliższej okazji spróbuję :)

      Usuń
    3. No proszę, czyli mam wyczucie ;)

      Usuń
  4. Wyglądają bosko! Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo Natalio :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. No toś wymyśliła teraz...skąd ja teraz wafelki do lody dostanę?? a moje paskudy mnie już prawie zjadły żeby im takie samo zrobić..ehh Ty Pomysłowy Dobromirze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Dostaniesz, dostaniesz, w pierwszym lepszym supermarkecie (a w tych "hiper" będą jeszcze różne kształty do wyboru). "Paskudom" wcale się nie dziwię, mój Mężuś też oszalał na ich widok pomimo, że jest już całkiem dorosły ;) Buziaki

      Usuń
  6. Podoba mi się ten słodki pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana,czy Ty musisz miec taaaakie super pomysly:)))) Fajne to!!! Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aga, staram się jak mogę :)) Buziaki :)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Pomysł co prawda nie mój, ale wykonanie jak najbardziej :) Dziękuję :)

      Usuń
  9. Piekłam mufinki w takich waflach..polecam..a z przepisu na mufiny skorzystam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, są bardzo aromatyczne z przyjemną nutą czekoladowo-pomarańczową. Pozdrawiam

      Usuń
  10. A czy ten napój pomarańczowy można zastąpić gazowaną wodą mineralną? Bo w tych gazowanych pomarańczowych podobno najwięcej rakotwórczego badziewia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja. Można,ja często mieszam gazowaną wodę mineralną z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Smakuje tak samo i jest zdrowszy :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Aha i wrzucam Cię zaraz na swoją stronę główną bo podobają mi się Twoje pomysły jak z czegoś zwykłego zrobić coś niezwykłego :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne! miałam plan takie upiec, ale żadna lodziarnia nie chciała sprzedać mi wafelków, a tych w marketach ciągle nie ma:(
    Ślicznie Ci wyszły Mariko:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę tak ciężko je dostać? Ja w sąsiedztwie mam hipermarket i tam zawsze są, nawet różnokształtne! Pozdrawiam Jolu :)

      Usuń
  13. Boskie :) To może ja też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł, jeśli trafię gdzieś na wafle to na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :) Ja zawsze kupuję wafelki na zapas, ale głównie służą mi właśnie do pieczenia :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj