Przejdź do głównej zawartości

Jell-O cookies, czyli fantastyczne ciasteczka z galaretką

Przepis na jell-O cookies czekał na swoją kolej już od dawna. Ciasteczka zachwycają kolorem i słodko-kwaśnym smakiem. Z pewnością znajdą wielbicieli w miłośnikach kwaśnych żelek :) Smakują bardzo podobnie za sprawą kwaskowatej otoczki galaretkowej. Moje ciasteczka były dwukolorowe, ale o jednym smaku ze względu na jedną galaretkę w posiadaniu. Aby kolor był bardziej intensywny, użyłam barwników spożywczych. Dobrym pomysłem jest dodanie galaretki o jednym smaku do środka i obtoczenie ciasteczka w galaretce innego smaku. Możliwości jest mnóstwo! Przepis znalazłam na stronie.
 

Składniki (połowa procji - wychodzi ok. 20 ciasteczek):
- 3/4 szklanki miękkiego masła,
- niecałe 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 galaretka agrestowa (można użyć innego smaku lub więcej niż jednego),
- dodatkowo: barwniki spożywcze w proszku (można pominąć).

Masło miksujemy z cukrem i ekstraktem, dodajemy jajko, a następnie powoli przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy na blat i krótko zagniatamy (do połączenia składników). Jeśli chcemy wykorzystać jedną galaretkę do środka ciasta - dodajemy 4 łyżki galaretki, jeśli więcej - dzielimy ciasto na tyle części, ile mamy smaków. Ja miałam jedną galaretkę, więc dodałam 4 łyżki do ciasta, następnie podzieliłam je na pół i do każdej z nich dodałam inny barwnik spożywczy (zielony i czerwony). Z każdej części tworzymy małe kuleczki (ok. 2 cm), a następnie obtaczamy w pozostałej galaretce. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszczamy za pomocą szklanki lub kieliszka. Gotowe ciasteczka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut (najlepiej z termoobiegiem). Studzimy na kratce. Smacznego!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Oo tak, ciasteczka smakują doskonale :)

      Usuń
  2. Ale cudeńka...Doskonały pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania, naprawdę warto! :)

      Usuń
  3. czaję się własnie na nie :) muszę je w końcu zrobić. piękne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się tak czaiłam chyba ze 3 miesiące :) I żałuję, że nie zrobiłam wcześniej - smakują wspaniale!

      Usuń
  4. Ale fajowe kolory! Ekstra ciacha

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajne!:) mówisz, że kwaskowate? to muszę je kiedyś zrobić!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwaskowate, a zarazem słodkie. Jako miłośniczka kwaśnych żelek umieszczam te ciasteczka w ścisłej czołówce :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Niestety bez barwników byłyby dosyć blade, więc trzeba było dodać im koloru :)

      Usuń
  7. Ale fajne kolorowe ciacha:) Aga

    OdpowiedzUsuń
  8. kapitalne ciasteczka:) i do tego w ślicznych kolorach:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem zrobię w różnych wersjach smakowo-kolorystycznych :) Będzie jeszcze ciekawiej :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!