Przejdź do głównej zawartości

Gruszkowa piramida

Wczorajszy dzień minął ekspresowo. Trochę pod znakiem deszczu, który jeszcze bardziej pogłębiał nostalgię typową dla Święta Zmarłych. Wszędzie się spieszyliśmy, bo groby naszych Bliskich dzieli spora odległość. Na szczęście udało nam się dotrzeć wszędzie, przynajmniej taką mam nadzieję. Dziś mamy piątek, zatem warto pomyśleć o osłodzeniu sobie weekendu. Mam dla Was propozycję, która na długo zostanie w mojej pamięci. Ciasto robiłam z okazji rocznicy ślubu Babci i Dziadka. Pomysł na wygląd podpatrzyłam u Łasucha "na diecie" (z pomysłu Ewy Wachowicz), biszkopt robiłam kiedyś w smerfowym torcie, a reszta to efekt mojej intuicji. Marzyło mi się ciasto kremowe, z ciemnym biszkoptem i gruszkami... Efekt okazał się lepszy od wyobrażeń. Miałam mały problem z przewiezieniem piramidy (miała pokonać jakieś 70 km), zaplanowałam dekorację, ale nie było już czasu. W efekcie wyglądało bardzo zimowo, śnieżnie... (słońce za oknem, a ja tu ze śniegiem wyskakuję!). Zdjęcia robiłam w pośpiechu, więc wybaczcie słabą jakość...

Składniki - biszkopt:
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- trochę ponad połowę szklanki mąki pszennej,
- trochę ponad połowę szklanki kakao,
- niecała szklanka cukru (ok. 3/4).

Składniki - przełożenie:
- 375 ml śmietany kremowej (30%),
- 250 g serka mascarpone,
- 1 fix do ubijania śmietany,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 kosteczki gorzkiej czekolady,
- masa gruszkowa: 1 duża gruszka, 1 łyżeczka cukru z wanilią, 1 galaretka cytrynowa, trochę ponad połowę szklanki gorącej wody,
- nasączenie: 3 łyżki wódki, 5 łyżek wody, 1 łyżka soku z cytryny, cukier do smaku.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Mikser wyłączamy, a następnie po jednej łyżce dodajemy mieszankę przesianej mąki i kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto wlewamy do prostokątnej formy (wymiary 22x30) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok. 15-20 minut). Po upieczeniu biszkopt wraz z blachą "rzucamy" na podłogę z wysokości kolan.
W trakcie pieczenia przygotowujemy krem i masę gruszkową. Zimną śmietanę wlewamy do misy miksera, ubijamy samą, a po chwili dodajemy cukier i fix. Gdy będzie gotowa, wyłączamy mikser i łączymy za pomocą delikatnych ruchów szpatułki z serkiem mascarpone. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do masy. Gotową wkładamy do lodówki.
Gruszkę myjemy, obieramy, kroimy na większą kostkę. Pół szklanki wody zagotowujemy z dodatkiem cukru z wanilią. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy gruszki. Gotujemy przez chwilę, aż trochę zmiękną, ale nie będą rozpadające się. Zdejmujemy z kuchenki, wsypujemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie studzimy. Aby wylać ją na ciasto, musi być praktycznie stężała.
Przygotowujemy poncz: wszystkie składniki łączymy.

Upieczone ciasto studzimy na kratce. Gdy będzie już zimne, za pomocą wykałaczek planujemy miejsca przecięcia.
Początkowo wycięłam 5 pasów, w praktyce wykorzystałam 4, gdyż moja piramida była już wystarczająco wysoka. Każdy kolejny pas powinien być węższy od poprzedniego (kolejno - pierwszy 6 cm szerokości, drugi 4 cm, trzeci 2 cm, czwarty 1 cm).
Najszerszy stanowi podstawę. Nasączamy go ponczem, równomiernie rozkładamy większą połowę galaretki (powinna być ciężko nakładająca się - w ten sposób nie wypłynie), a na nią krem (niezbyt grubą warstwę). Poncz wykorzystałam do dwóch pierwszych warstw, podobnie galaretkę. Dwie ostatnie miały tylko krem. Z kolejnych warstw układamy piramidę, a pozostałym kremem formujemy kształt (poprzez smarowanie boków). Gotowe ciasto umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Smacznego!

Komentarze

  1. fajny pomysł z tą piramidą:) pyszne ciacho!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł bardzo mi się spodobał - niby zwykły biszkopt z kremem, a tak ciekawie może wyglądać :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ciekawy pomysl,a smak pewnie nieziemski... :)
    Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak... jak dla mnie doskonały! Pozdrawiam :*

      Usuń
  3. Kapitalny pomysł i do tego musi bosko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł,świetnie to wygląda, bardzo atrakcyjna forma ciasta, a przy tym nie aż tak skomplikowana, jak by się mogło wydawać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Wykonanie jest naprawdę proste i szybkie, a efekt bardzo przyjemny dla oka i podniebienia ;) Pozdrawiam

      Usuń
  5. świetny...z owocami tez kiedyś muszę spróbować...
    ale dziś znów robię ten torcik dla dziadka z okazji imienin..jak na razie ubijam biszkopt..ale z nadzieniem nie wiem jak zrobię...chyba tez eksperymenty będą :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Ja też będę ten przepis często powtarzać. Jako tort sprawdza się doskonale! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. super pomysł na taką piramidę. bardzo mi się podoba. i jeszcze gruszki. mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, ale fajna piramida! Rewelacyjnie wygląda, a smaku mi narobiłaś...!

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł, a i smak musiał być rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak warty wielokrotnego powtórzenia :) Ciasto jadłam wczoraj, a dziś mogłabym robić od nowa. I tak się zastanawiam, czy jutro nie zrobić... :)

      Usuń
  9. Nie zamierzasz się w najbliższym czasie przeprowadzić do nas? Jesteś NAPRAWDĘ mile widziana ;)
    A na poważnie, już za Wami tęsknię. Za Wami, a nie za jedzeniem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, Mąż by mnie nie puścił :) Musicie zdecydowanie częściej nas odwiedzać, nadrobimy wszystkie straty jedzeniowe i spotkaniowe ;) My też tęsknimy!

      Usuń
  10. No nie, mnie dzisiaj nosi, by zjeść coś słodkiego, a Ty tutaj z takimi pysznościami wyskakujesz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Czyli trafiłam? :) Mnie też nosi, a ciasta już nie ma!

      Usuń
  11. Taką piramidkę i do tego z gruszkami to ja z chęcią przygarnę .PYYYCCCCCHHHHHHHHHAAAAA!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) Zastanawiam się nad powtórką, więc zapraszam ;)

      Usuń
  12. Rewelacyjny pomysł :-) dosyć, że ładnie wygląda to jeszcze na pewno smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia - jest przepyszne :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!