poniedziałek, 26 listopada 2012

Doskonała tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa wyjątkowo za mną nie "chodziła". Bardziej skłaniałam się ku pierniczkom, by powoli ubierać dom w świąteczne zapachy. Cały rok czekam na Boże Narodzenie. W ostatniej chwili zamieniłam pierniczki na tartę, ale zupełnie bez przekonania. Kiedy spróbowałam, zapomniałam o pierniczkach. To najlepsza tarta, jaką kiedykolwiek robiłam. Autorce przepisu czynię pokłony (a zobaczyłam go na Moich Wypiekach). Do upieczenia nie potrzeba specjalnej formy na tartę - wystarczy zwykła blacha. Cały urok tego wypieku tkwi w nieregularnym kształcie. Korzystając z okazji, że mam odpowiednią formę, moja tarta powstała w niej, ale nie zrezygnowałam z uroku zawiniętych brzegów :)

Składniki:
- 125 g zimnego masła,
- 3 łyżki lodowatej wody,
- 1 i 1/4 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- nadzienie: 4 średnie jabłka, 6 łyżek cukru, 1 łyżka mąki, 2 łyżki roztopionego masła, 1/3 łyżeczki cynamonu Prymat,
- dodatkowo: 1 lekko roztrzepane jajko, cukier, dżem morelowy (ja pominęłam).

Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, lodowatą wodę, zagniatamy. Gdy składniki dokładnie się połączą i powstanie kula, wkładamy do woreczka foliowego, a następnie do lodówki na ok. godzinę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, myjemy, kroimy na pół, a następnie każdą połowę na 6 plasterków (oczywiście usuwamy gniazda). Posypujemy mieszanką 4 łyżek cukru i cynamonu. Dokładnie mieszamy. Cukier, który pozostał (2 łyżki) mieszamy z 1 łyżką mąki i zostawiamy. Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 30 cm. Środek posypujemy mieszanką cukru i mąki (zostawiamy brzegi bez posypki - ok. 5 cm). Na środku (bez brzegów) układamy plasterki jabłek (jeden przy drugim, najlepiej zachodząc na siebie). Pozostawione brzegi zawijamy do środka (może być nieregularnie). Jabłka zalewamy roztopionymi dwiema łyżkami masła. Brzegi smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (na zwykłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 40 minut, do złotawego koloru ciasta. Po wyjęciu z piekarnika można posmarować jabłka podgrzanym dżemem morelowym (ja ten krok pominęłam). Smacznego!


34 komentarze:

  1. wspaniała! za mną tez taka jabłkowa chodzi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba zrobię powtórkę :)) I już pierniki mi nie w głowie!

      Usuń
  2. Ta tarte robilam juz kilka razy, jest wspaniala:) Przywoluje wspomnienia bo to jeden z pierwszych przepisow jaki sie pojawil na moim blogu:) Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie zapach jablek i cynamonu na ciescie swiezo wyjetym z piekarnika:) Fajna tarta:) Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam ten aromat roznoszący się po całym domu... Oj, na pewno zrobię powtórkę! :)

      Usuń
  4. Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasta z jabłkami i cynamonem, na pewno ta tarta podbiłaby moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam tarty a ciasta z jabłkami ubóstwiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Niestety nic nie zostało :) Ale wirtualnie przesyłam! :)

      Usuń
  8. rustykalna tarta jest super.
    nie miałam okazji piec, ale jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem jak smakuje z innymi owocami. Muszę zrobić :)

      Usuń
  9. Bez jajców ;) Przymierzam się do tej tarty, ale nie wiem, czy z margaryną będzie równie fajna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytałam komentarze na MW - ponoć z margaryną tarta nie jest tak dobra, jak z masłem. Ale zawsze warto spróbować :)

      Usuń
  10. Oj śliczna ta tarta! Wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  11. Z przyjemnością nominuję Cię do nagrody Liebster Blog :) Pytania znajdziesz tu http://gotowanie-z-pasja.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna tarta! Uwielbiam jabłka, cynamon i to razem z ciastem kruchym. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja własnie mam ochotę na zrobienie takiej tarty... Tym bardziej, że jest doskonała, jak twierdzisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj :) Kocham takie tarty!!! a tak w ogóle to prosiłabym Cie o Twoje dane bym mogła przesłać Ci małe co nieco w ramach Podaj Dalej :) mój mail znajdziesz u mnie, na stronie O Wiewiórce. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hej:) od trzech dni non stop przegladam Twojego bloga i inspiruje sie Twoimi przepisami!:) mam pytanie do tarty. W przepisie piszesz: 1 i 1/4 przesianej mąki pszennej,chodzi o szklanki tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię serdecznie! Dziękuję za pytanie - przeoczyłam słowo "szklanki". Już poprawiam, oczywiście chodzi o szklankę :)
      Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj