Przejdź do głównej zawartości

Ciasto w trzech kolorach

W minione sobotnie popołudnie zachciało nam się coś słodkiego. Mąż mówi "zjadłbym coś z kremem, coś podobnego do tej piramidy". A ja, mając w głowie pewien pomysł, odpowiedziałam "po oczach widzę, że zjadłbyś coś bez kremu". Chłop swoje, baba swoje. Żeby nie czuł się całkowicie oszukany, dodałam gruszki :D Przepis pochodzi z jednej z tysiąca karteczek w zeszycie, niestety nie pamiętam źródła. Wyglądem troszeczkę przypomina słynne ciasto tulipan, ale głównie ze względu na trzy kolory. W oryginalnym przepisie jednym ze składników był wiśniowy budyń, który ja zastąpiłam kisielem oraz śliwki - u mnie zamienione na gruszki. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, zatem lepiej owinąć je sreberkiem i trzymać poza lodówką. W efekcie Mąż był zachwycony i stwierdził, że właśnie takie ciasto miał na myśli :)

Składniki:
- 120 g miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 6 łyżek oleju,
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 kisiel wiśniowy,
- 1 łyżka kakao,
- 1 duża gruszka.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Po chwili dodajemy po jednym żółtku i olej. Na koniec przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy do masy. Miksujemy do połączenia składników. W osobnej misie ubijamy pianę z białek (z dodatkiem szczypty soli). Obie masy delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Powstałe ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej z nich dodajemy kisiel, do drugiej kakao, trzecią pozostawiamy bez dodatków. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy kolejno - na spód masę "białą", następnie z kisielem, a na wierzch masę kakaową. Wyrównujemy. Układamy gruszki (obrane i pokrojone w kostkę lub na cienkie plasterki). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok. 50 minut). Smacznego!


Komentarze

  1. ale smakołyki:)
    aż ślinka cieknie
    piękne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale:) Uwielbiam Twoje ciasta, muszę się wprosić na jakąś degustację:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło :) Nie musisz się wpraszać, zaproszenie jest aktualne bezterminowo :))

      Usuń
  3. Niespotykane, ciekawe ciacho.:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i znów ląduję na tym smakowitym blogu:) Nie ma co, trzeba zalajkować;)
    Przepis bardzo fajny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i dziękuję :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Wyglada bardzo smacznie,gruszka jest tu pewnie taka"wisienka na torcie" haha. Aga

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż mi zapachniało :p

    Zapraszam: two-woorlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Oj, pachnie tak, że trudno się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka :) Lecę zajrzeć :)

      Usuń
  7. wygląda naprawdę znakomicie!
    zapisuję sobie ten przepis, bo dawno nie piekłam ciasta bez kremu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam to ciasto, smakuje wspaniale :)

      Usuń
  8. apetyczne ciacho:D i jak zwykle kobieca intuicja wygrała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Kobieca intuicja jest zawsze niezawodna ;)

      Usuń
  9. Ciasto wygląda super takie kolorowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie piękne kolorowe fale. No i gruszki zdrowsze od kremu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Od razu miałam nosa, że krem to jednak zły pomysł ;)

      Usuń
  11. mam zamiar jutro upiec to ciacho ;) kisiel dodajemy do biszkopta w wersji sproszkowanej jak sądzę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze sądzisz :) Wersja w proszku, dodana do 1/3 ciasta biszkoptowego. Powodzenia :) I daj znać jak smakowało! :)

      Usuń
  12. o jakich wymiarach używasz formy??
    pozdrawiam :-))
    Emila

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!