piątek, 30 listopada 2012

Chleb pełnoziarnisty z suszoną żurawiną i wiśnią

Pamiętacie chleb orkiszowy na żurku? Od kiedy upiekłam go po raz pierwszy, zdarzają się tygodnie, że zupełnie zapominamy o sklepowej piekarni. Jest pyszny, długo zachowuje świeżość, a wykonanie jest banalne. Najbardziej lubimy z dodatkiem sezamu, ale i płatki owsiane lub mak nie są złe. Tym razem chciałam spróbować innej wersji tego chleba. Poszłam do sklepu z zamiarem kupna suszonej żurawiny, wróciłam z żurawiną i wiśniami. Trochę obawiałam się, czy słodki posmak owoców będzie odpowiedni do kanapek z szynką lub serem. Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Chlebek smakuje doskonale nawet z jajkiem na twardo. W dodatku jest zdrowy, za sprawą mąki pełnoziarnistej i żurawiny. Czego chcieć więcej?


Składniki (na dwie keksówki):
- 800 g mąki pełnoziarnistej,
- 16 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oliwy,
- 500 ml żurku,
- 100 ml ciepłej wody,
- duża garść suszonej żurawiny z dodatkiem wiśni (może być sama żurawina),
- dodatkowo: masło do posmarowania keksówek i płatki owsiane do obsypania.

Sposób przygotowania jest identyczny jak w przypadku chleba orkiszowego na żurku.
Na początku w misie miksera mieszamy rozkruszone drożdże, miód i wodę. Zostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy sól, oliwę, mąkę i żurek. Mieszamy mikserem z hakami. Na koniec dodajemy garść suszonej żurawiny z wiśniami. Mieszamy mikserem. Ciasto będzie się lepiło, ale nie dodajemy więcej mąki. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h do wyrośnięcia.
 Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i obie części przekładamy do keksówek posmarowanych masłem i obsypanych płatkami owsianymi. Przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1 godzinę. Aby skórka była chrupiąca, można skropić chlebek wodą pod koniec pieczenia. Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Bardzo lubie domowe chlebki,a Twoj na zurku i z dodatkami owocow napewno jest pyszny:) Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żurawina i wiśnie fajnie komponują się z tym chlebkiem. Musisz spróbować :)) Buziaki

      Usuń
  2. Mój wzrok pobudza węch i nawet na odległość czuję ten wspaniały zapach świeżego pieczywa. Ja już prawie miesiąc nie piekłam chleba
    Buziaki andrzejkowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też niewiele trzeba do pobudzenia smakowej wyobraźni :) Chyba wezmę się za pieczenie ;)
      Buziaki :**

      Usuń
  3. Fajny chlebek :) Podkradam przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pęknie wyszedł:) ja za chlebki się nie biorę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kobieto jak ty szalejesz w tej kuchni..ja chyba mam jakiś kryzys..bo zupełnie nie chce mi się nic gotować..piec ani smażyć..a jak już coś robię to zapominam zrobić foto żeby to udokumentować..Podziwiam cię dziewczyno :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Dziękuję :) Nie przejmuj się, kryzys minie. A jak nie to służę interwencją ;)

      Usuń
  6. Mniaaaaam kocham takie chlebki! Poproszę na sobotnie śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na sobotnie jest idealny :)) Tylko szkoda, że już nic nie zostało :(

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj