Przejdź do głównej zawartości

Schab pod warzywno-serową pierzynką

Schab jest u nas rzadkim gościem. Zazwyczaj pojawia się, gdy ktoś nas odwiedza, bo jakoś tak kojarzy mi się z daniem odświętnym. Można przyrządzić go na milion sposobów i za każdym razem będzie smakował zupełnie inaczej. Przepis podpatrzyłam u Pani Joanny, na stronie Przyślij Przepis. Trochę zmieniłam sposób przygotowania, reszta pozostała bez zmian. Mięso jest bardzo smaczne, ale miałam wobec niego trochę wyższe oczekiwania. Może to za sprawą farszu, którego smak przed upieczeniem mnie zachwycił. Później dodatek ketchupu i majonezu nie był już tak wyczuwalny jak wcześniej, stąd delikatne rozczarowanie. Następnym razem zrobię to mięso trochę innym sposobem, który poniżej także opiszę, ale wybór pozostawiam Wam. 

Składniki:
- 500 g schabu,
- 2-3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- ok. 100-150 g selera,
- biała część pora,
- sos: po 6 łyżek pikantnego ketchupu i majonezu, sok z 1/2 cytryny,
- ser żółty - 1 plasterek na 1 plaster mięsa,
- przyprawy: pieprz kolorowy Prymat, sól.

Wykonanie - wg oryginalnego przepisu:
Schab myjemy, kroimy na plastry, lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą i kolorowym pieprzem, wkładamy do pojemnika a następnie do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie na tarce zetrzeć marchewki, selera, pietruszki. Pora pokroić na drobną kosteczkę. Całość skropić sokiem z cytryny, dodać majonez i ketchup. Dokładnie wymieszać. Mięso ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kotlecie ułożyć farsz (dość grubą warstwę). Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok. 30-40 minut (do miękkości mięsa). Pod koniec pieczenia na każdym mięsku położyć plasterek sera, a następnie zapiec do rozpuszczenia.

Wykonanie - moja refleksja:
Po upieczeniu farsz trochę traci na smaku. Proponuję przyrządzić w następujący sposób:  usmażyć mięso na patelni (do miękkości, na 1-2 łyżkach oleju), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodać farsz i zapiekać przez ok. 10 minut (w 180 stopniach). Po 10 minutach położyć ser żółty i piec do rozpuszczenia. Wybór zostawiam Wam :) Smacznego!

Komentarze

  1. wygląda bardzo smakowicie, ciekawa odmiana od tradycyjnego schaboszczaka

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :) Podoba mi się pomysł z podsmażeniem mięsa najpierw, dzięki temu też nabierze też dodatkowego smaku, jeśli ładnie je zrumienimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Myślę, że smak będzie zdecydowanie bardziej intensywny, jeśli wybierzemy drugą opcję :)

      Usuń
  3. Dużo selera - bardzo jest wyczuwalny? bo nie przepadam za bardzo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głównie czuć marchewkę, selera praktycznie w ogóle. Można dodać go mniej, albo całkowicie pominąć - nie zrobi to dużej różnicy. I tak zmniejszyłam ilość, bo w oryginalnym przepisie było aż 200 g! :)

      Usuń
  4. Prezentuje się rewelacyjnie :) jestem baaardzo głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też taki robię! Jest pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Którym sposobem robisz?

      Usuń
    2. Nie dodają keczupu i też podsmażam warzywa na oliwie :)

      Usuń
  6. Bez sera byłoby bardziej nijakie, ale za to mniej kaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam pół na pół, ale oczywiście ser okazał się niezbędny :)

      Usuń
  7. Lubię takie "zapiekanki" :) A takie najpierw obsmażone kotlety nabrałyby chyba dodatkowego aromatu. Ale i tak pysznie wygląda. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ta metoda dałaby lepsze efekty. Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Fajny pomysł, może godnie zastąpić schabowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. To dopiero musi byc smaczne!!! Aga

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowna " prezentacja " - aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zdecydowanie popieram Twoją wersję przygotowania tego dania ;)
    i powiem, że wygląda to super wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. pycha!
    jak to pięknie wygląda!
    może wykombinuję coś takiego z kurczakiem?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z kurczakiem będzie smakowało równie dobrze :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. Fajne urozmaicenie zwykłego polskiego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. schabowy wcale nie musi być nudny!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji