Przejdź do głównej zawartości

Pieczone mielone z kapustą w sosie pomidorowym

Uwielbiam mięso mielone w sosie pomidorowym. To zdecydowanie najlepsze połączenie! Pomysł na danie, które za chwilę zaprezentuję wymyśliła moja Mama, a wykonanie było wspólne. Można powiedzieć, że to mięso jest wynikiem połączenia dwóch przepisów - roladek mielonych w szynce i gołąbków z kapustą w środku. Jak dla mnie - danie w 100 % trafia w kubki smakowe i należy do tych, które jada się powoli, by móc rozkoszować się smakiem...

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- duża garść pokrojonej białej kapusty,
- 1 kajzerka namoczona w wodzie,
- przyprawy Prymat: sól, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany,
- olej do smażenia,
- sos: 1 puszka pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 mała marchew, 1 łyżka oleju, przyprawy Prymat: sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra, bazylia, oregano.

1. Na początku przygotowujemy sos: na łyżce oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i startą na tarce marchew. Dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładką masę, przyprawiamy do smaku.
2. W misce mieszamy: mięso, odciśniętą z wody kajzerkę, cebulę startą na tarce, jajka, kapustę i przyprawy. Formujemy niewielkie kotlety i podsmażamy na oleju - tylko do zabielenia z obu stron. Po podsmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gotowe kotlety zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut. Smacznego!

Komentarze

  1. bardzo apetycznie wyglądają:) idealny obiadek:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie :) Dla mnie również idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis i znam 7 latka, któremu na pewno by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Dzieci są najlepszymi smakoszami! Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Jak jeszcze jadłam mięso to lubiłam takie mielone w sosie. Napisałabym, że wyglądają pysznie, ale jako początkującej wegetariance - nie wypada ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, w takim razie tym bardziej mi miło :) Dziękuję i życzę wytrwałości :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Mmm, ale smakowicie wyglądają:) jakbym gotowała w domu to z pewnością bym je przygotowała, ale ja jestem tylko (albo aż;)) od pieczenia ciast. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie aż! :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Byłem pewien że jadłem genialne mielone kotlety przez wiele lat. Wtedy poznałem moją żonę i świat zwykłego kotleta pokazał całkiem nowe oblicze.

    Uczymy się całe życie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie napisane! Racja, uczymy się całe życie i to jest fascynujące. Zakładając tego bloga, bałam się, że pomysły na gotowanie szybko się skończą. Nic bardziej mylnego - im więcej gotuję, tym więcej przychodzi do głowy. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Niedawno dostałam takie od Ciotki - naprawdę niezłe były!

    OdpowiedzUsuń
  8. lubie!! NAWET BARDZO :)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię mielone z kapustą, nie zapiekałem ich jeszcze, ale to fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zapiekane mają coś w sobie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Chętnie skorzystam z przepisu na ten pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam,mniam :) Aga

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo proszę o podstawienie takiego naczynka ,z całą zawartością oczywiście

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyyyyszne! Jak byłam młodsza to uwielbiałam, ale od kiedy sama sobie gotuję to nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie są od niedawna, ale zostaną na dobre :) Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Z pewnością je wypróbuję w następnym tygodniu, tylko z braku blendera będę musiała użyć gotowych już, przetartych pomidorków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być gotowe :) Mam nadzieję, że będą smakowały :) pozdrawiam!

      Usuń
  15. Fajna alternatywa dla gołąbków:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie mielonego nieco inaczej :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja wsypuję jeszcze torebkę ryżu surowego wtedy smakują jak gołąbki

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja dodaję płatki ryżowe i kaszę jaglaną i jęczmienną, i duszę w garnku, raz piekłam ale wolę te z garnka z większą ilością sosu. Tak czy siak powracam do tego przepisu już trzeci raz, są pyszne !!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajny pomysł i dobry przepis. Dodałam ryż zamiast bułki. Prawdziwe oszukane gołąbki. Bardzo nam smakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!