Przejdź do głównej zawartości

Obłędnie mięciutkie bułeczki dyniowe

Moje szaleństwo dyniowe jest wyraźnie zauważalne na blogu :) Niestety dyniowe bułeczki kończą ten cykl, ale mam nadzieję, że tylko na chwilę. Przymierzam się do kupna kolejnej dyni, bo w głowie mam milion pomysłów na smakołyki :) Dziś bułeczki, które zachwycają miękkością, delikatnością i pięknym kolorem. Doskonale smakują z różnymi dodatkami i co najważniejsze - są tak samo mięciutkie po 3 dniach, jak tuż po wyjęciu z piekarnika! Jedyne, co bym zmieniła, to ilość soli - o połowę mniej. Podane w formie kanapki smakują doskonale, ale bez dodatków są troszeczkę za słone. Przepis podjerzałam na blogu Mienty. Bułeczki dyniowe są naprawdę przepyszne!

Składniki na ok. 10 bułeczek:
- 15 g świeżych drożdży,
- niecała łyżka miodu,
- 1/4 szklanki ciepłej wody,
- 180 g puree z dyni (o przygotowaniu puree możecie poczytać we wpisie o muffinkach dyniowych),
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1 łyżka soli (następnym razem dodałabym pół łyżki - zachęcam do zmniejszenia ilości soli),
- 2 łyżki oliwy z oliwek.

Drożdże kruszymy, dodajemy miód i ciepłą wodę. Mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia, zostawiamy na 10 minut pod przykryciem.
Po upływie 10 minut, dodajemy puree z dyni, oliwę z oliwek, sól. Wszystko mieszamy. Stopniowo dodajemy przesiane mąki i cały czas mieszamy trzepaczką. Gdy ciasto będzie coraz bardziej gęste i trudne do rozmieszania, wykładamy na stolnicę i zagniatamy z resztą mąki. Robimy to bardzo starannie, by było elastyczne i gładkie. Kulę przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Po godzinie ciasto ponownie zagniatamy, a następnie dzielimy na 10 równych części i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Po 20 minutach wstawiamy blachę z bułeczkami do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego!


Dyniowe przysmaki

Komentarze

  1. Faktycznie dużo soli, łyżka na 2 szklanki mąki to zdecydowanie przesada, może miała być łyżeczka :) Bułeczki dyniowe są świetne, też robiłem, kolor mają obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była łyżka! Sama się zdziwiłam :) Dodałam nawet mniej, ale i tak były trochę za słone :)

      Usuń
  2. Do takich dyniowych wypieków nikt nie musi mnie długo namawiać :-)
    Zapisuję do zrobienia, bo wyglądają obłędnie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Czekam na relację smakową :) Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. Wow,nawet buleczki dyniowe robisz:)))))slicznie wyrosly.Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Dyniowe są przepyszne! Buziaki!

      Usuń
  4. Uwielbiam mięciutkie bułeczki ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają rzeczywiście obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dynia rulez!
    gdybym tylko miała gen głodu sztuki kulinarnej... póki co głód dopada mnie, kiedy patrzę na te bułeczki. idę po kotleta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry kotlet nie jest zły ;) Buziaki :*

      Usuń
  7. Cieszę się, że smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, bardzo! Jeszcze raz dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Kusicie tymi dyniowymi wypiekami, oj kusicie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. widzę, że bułeczki również u ciebie:D pyszniutkie i ten kolor, dla niego warto takie upiec!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, warto! Już planuję powtórkę, jak tylko kupię dynię :)

      Usuń
  10. Oj z pewnością skorzystam z przepisu! Myślę, że miód z powodzeniem można zastąpić syropem roślinnym! Super bułeczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można. Warto skorzystać z przepisu - bułeczki są przepyszne :)

      Usuń
  11. Wyglądają prześlicznie :) Też mam milion pomysłów na wypieki z dynią, tylko czasu brak...

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobię :)

    dziś robiłam takie http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/05/dyniowe-buleczki-scones-z-orzechami-i-cynamonem/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam i podziwiałam - wyglądają obłędnie!

      Usuń
  13. Właśnie rozbroiłam dynię i mam zamiar z takimi bułeczkami się zmierzyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo :) Bardzo się cieszę :) Czekam na relację smakową :) Pozdrawiam!

      Usuń
  14. dzisiaj odkryłam bloga, szukając przepisu na bezmleczne muffiny z dynią. muffiny już upieczone, przepyszne, a bułeczki właśnie wjechały do piekarnika, akurat miałam składniki w domu. ogromnie się cieszę, że tu trafiłam. a jak córcia się będzie jutro cieszyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo się cieszę! :) Zapraszam częściej :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!