wtorek, 23 października 2012

Fantastyczne roladki z szynki

Przekąska, którą za chwilę zaprezentuję bardzo często gości na moim stole. Jest szybka w przygotowaniu, smaczna i bardzo efektowna. Jeśli zadbamy o dekorację w postaci warzyw, czy natki pietruszki, będzie jeszcze bardziej zachęcająca. Doskonale sprawdza się na małych przyjęciach, a także na tych niezaplanowanych. Wystarczy mieć szynkę, trochę chrzanu i majonezu oraz żelatynę - i przekąska gotowa! Przepis dostałam od Mamy i muszę przyznać, że to moja ulubiona przekąska. 

Składniki:
- kilka cienkich plasterków ulubionej szynki,
- chrzan i majonez (na każdą szynkę płaska łyżeczka mieszanki z przewagą chrzanu),
- rosół (na duży półmisek, taki jak na zdjęciu - 2,5 szklanki rosołu; jeśli galareta ma być estetyczna - bez "oczek" - można ugotować bulion na samych warzywach; galareta widoczna na zdjęciu jest zrobiona z rosołu drobiowo-wołowego),
- żelatyna (na 2,5 szklanki rosołu ok. 4 łyżeczek),
- przyprawy Prymat: pieprz czarny mielony, ewentualnie sól (jeśli bulion nie jest słony),
- do dekoracji: plasterki ugotowanej marchewki, natka pietruszki.

Szynkę kroimy na cienkie plasterki. Każdy składamy na pół, a w środek nakładamy farsz - majonez zmieszany z chrzanem (z przewagą drugiego). Szynkę składamy, delikatnie dociskamy (by nie wypłynął farsz!). Układamy na półmisku obok siebie, a pomiędzy szynkami - natkę i marchewkę.
Rosół podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Przyprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Gdy będzie już gorący, zdejmujemy z kuchenki, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do przestudzenia. Zalewa powinna być zimna i lekko tężejąca - wówczas wylana na roladki nie spowoduje wypłynięcia farszu (należy robić to delikatnie, najlepiej za pomocą łyżki). Półmisek wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Moja ciocia robi coś podobnego, jadłam i stwierdzam, że bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo, szykuje mi się składkowa impreza halloweenowa i ten przepis będzie w sam raz na przekąskę. Pozwolisz, że skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ oczywiście :) Udanej i smacznej zabawy ;)

      Usuń
  3. Pychota. Ja podobną wersję, ale z jajkami, podaję na wielkanoc: http://www.poezja-smaku.pl/wielkanocne-roladki/

    Twoja wersja jest jednak dużo szybsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja jest szybsza, bo ma mniej składników :) Następnym razem spróbuję Twojej - bardzo mi się podoba :) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Nozki w galarecie moge zaakceptowac,ale niczego poza tym.Twoj przepis wyglada bardzo interesujaco,byc moze pomoze mi zmienic zdanie na temat "rosolowej galaretki":) Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci szczerze, że te roladki przekonały mnie do jedzenia tego typu przysmaków. Potem polubiłam całą resztę :) Naprawdę warto, spróbuj! Buziaki

      Usuń
  6. Ciekawa propozycja.
    W pierwszej chwili myślałam, że na zdjęciu jest talerz z zupą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, faktycznie podobnie wygląda :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. pięknie to wygląda
    na imprezie gościom na pewno się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zawsze znika najszybciej :)

      Usuń
  8. Mmm! To lubimy :)
    Dzięki za wizytę u nas :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna galaretka, dawno żadnej nie robiłem, a bardzo ją lubię właśnie na przekąskę albo lekki posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No rzeczywiście pychotka!!! kiedyś robiłam z siekaną kapustą,marchewką i majonezem +przyprawy..możecie spróbować...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj