środa, 10 października 2012

Doskonały dodatek do drugiego dania!

Od jakiegoś czasu zupełnie znudziły nam się ziemniaki. Ich miejsce zastąpił ryż, makaron i kuskus.  Czasami mamy ochotę na jeszcze coś innego, stąd dzisiejszy przepis. Jeśli chcecie trochę urozmaicić drugie danie, koniecznie musicie spróbować tej propozycji. Jest zupełnie niekłopotliwa w wykonaniu i przy okazji bardzo smaczna. Pierwszy raz miałam okazję spróbować jej u Elexis i przyznam, że byłam zachwycona tym smakiem. Szybciutko podpatrzyłam przepis i powtórzyłam u siebie. Najlepiej wybrać ryż, który się nie klei, wówczas wzrosną walory estetyczne przystawki. 


Składniki:
- 2 torebki ryżu,
- 2 jabłka,
- 100 g pieczarek,
- 1 łyżka oleju,
- 3 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki płatków migdałów,
- 2 cebule,
- przyprawy Prymat: sól, pieprz,
- 1 czubata łyżeczka curry.

Rozpoczynamy od ryżu - gotujemy o 2 minuty krócej niż zalecają w instrukcji na opakowaniu. W tym czasie na łyżce oleju podsmażamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebule siekamy w drobną kosteczkę. Po ugotowaniu ryżu, rozrywamy torebki i wysypujemy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy posiekane cebule, podsmażone pieczarki, jabłka (obrane i starte na tarce), rodzynki, płatki migdałowe i łyżeczkę curry. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut. Podajemy z mięsem lub jako samodzielne danie. Smacznego!

22 komentarze:

  1. Skoro nowy post to znaczy,ze wrocilas do zdrowia,ciesze sie:) A pomysl na ryz-doskonaly! Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mi się wydaje, że czuję się lepiej, ale zobaczymy co na to lekarz :) Niedługo wybieram się na wizytę :) Pozdrawiam :***

      Usuń
  2. próbowałam, potwierdzam - doskonały!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za info z pierwszej ręki ;) Buziaki

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł, miła odmiana po tradycyjnych dodatkach do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Uwielbiam takie odmiany. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. super przepis. :)
    ja nigdy nie lubiłam bardzo zimniaków, bo nie chciało mi się obierać... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, to obieranie jest najgorsze :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. mm smakowicie to wygląda ;)
    częstuję się!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka różnorodność w składnikach :) Przepyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie składniki komponują się doskonale!:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Z tymi przyprawami musi być pyszny. Rodzynki, migdały i curry... brzmi bardzo apetycznie :) Z pewnością jest doskonałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania! :) Pozdrawiam :))

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj