Przejdź do głównej zawartości

Pieczone kotlety mielone na dwa smaki: ogórkowe i pomidorowo-koperkowe

Pomysł na odmienioną wersję mielonych zaczerpnęłam z trzech źródeł. Pierwsze - blog Elexis. Jak tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że na pewno je zrobię. Drugie - pomysł Szwagierki. Kiedyś zrobiła dla nas mielone z suszonymi pomidorami, które smakowały obłędnie. Trzecie - moje własne przemyślenia dotyczące tatara. Tak to jest z tym tatarem, że jakoś nie mogę się przekonać, by go polubić. Kiedyś sobie pomyślałam, że gdyby go tak podsmażyć... to z dodatkiem ogórka kiszonego i cebuli smakowałby rewelacyjnie. Nie pomyliłam się! Jedna i druga wersja smakują fantastycznie, aż ciężko wybrać, która lepiej. Aż sama się dziwię, dlaczego wcześniej nie wpadłam na takie mielone... Zostają u nas na stałe!

Składniki - baza:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1 kajzerka rozmoczona w wodzie,
- 1 jajko,
- przyprawy Prymat: sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia.

Wszystkie wyżej wymienione składniki mieszamy w jednej misce (kajzerkę odciskamy z wody, cebulę ścieramy na tarce). Gdy będą połączone, całość dzielimy na 2 równe części, a następnie każdą umieszczamy w osobnej misce.

Do jednej miski dodajemy drobniutko pokrojonego ogórka kiszonego. Wystarczy jeden duży. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kotlety.
Do drugiej miski dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory (wystarczą 4) oraz posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotlety.
Część z nich lub wszystkie można obtoczyć w panierce Prymat lub bułce tartej. Ja zrobiłam pół na pół (część z panierką, reszta bez). Wszystkie kotlety układamy na blasze wyłożonej matą silikonową lub pergaminem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia (20-30 minut). Smacznego!!!

Komentarze

  1. O, pieczone muszą być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie -fajny pomysł na odmaine zwykłego mielonego :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, te z ogórkiem mnie bardzo kuszą, bo uwielbiam kiszone ogórki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wciąż nie mogę się zdecydować, które lepsze :))) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. No bardzo ciekawie się prezentują i te smaki intrygujące jak na tradycyjne kotlety :) Super, że pieczone, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaaaaaa... ale smakowite! oplułam z wrażenia monitor;) świetna alternatywa na nudnego mielonego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha :D Cieszę się w takim razie :))) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Kurcze, ale muszą być pyszne... Mogę jednego? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie jadlam kotleta z ogorkiem, ale pomysl bardzo mi sie podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania! Ogórek fajnie urozmaica smak mielonych :)

      Usuń
  8. Wygladaja super-pysznie :)a ze swojej strony polecam tez z pieczarkami i papryka;) Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Z pieczarkami już kiedyś robiłam - były pyszne, ale z papryką jeszcze nie próbowałam. Dzięki za inspirację :)

      Usuń
  9. Mmmm, te z suszonymi pomidorami i koperkiem musiały być przepyszne. Fajny pomysł na pieczenie kotletów zamiast ich smażenia - będę musiała go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone w panierce smakują niemal identycznie jak smażone. Ja zdecydowanie wolę pieczone - nie tylko ze względu na brak tłuszczu, ale przede wszystkim za smak! Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. mmm :D pyszności na talerzu. Tez widziałam te wielosmakowe mielone u Elexis, teraz Ty je serwujesz.. no no, nic tylko upichcić takie samemu ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym