Przejdź do głównej zawartości

Mięso smażone w pergaminie?

Słyszeliście już o nowym Pomyśle na... papirus? Jakiś czas temu czytałam o nim recenzję i bardzo mnie zaciekawił efekt takiego dania. Przyznam, że zdecydowanie bardziej wolę sama coś przygotować, niż korzystać z gotowych mieszanek. Totalnie zainspirowana pomysłem Tomka na domową wersję popularnego dania, postanowiłam spróbować. Sama idea bardzo mnie ciekawiła, ale nie sądziłam, że efekt będzie tak niesamowity. Dzięki smażeniu kurczaka w pergaminie, staje się niesamowicie soczysty, aromatyczny... przepyszny! Taka metoda przygotowania zostaje u nas na stałe. Jest znakomita!


 Składniki:
- ok. 400 g piersi z kurczaka,
- ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, papryka słodka Prymat, czosnek granulowany Prymat, bazylia, oregano, curry),
- oliwa z oliwek w spray'u,
- dodatkowo: papier do pieczenia (1 arkusz).

1. Pierś z kurczaka myjemy i ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki (wielkości typowego kotleta). Papier do pieczenia dopasowujemy do wielkości kurczaka - na połówce (złożonej, jak na zdjęciu) powinno być ok. 2 cm do brzegu z każdej strony.




2. Pergamin spryskujemy oliwą. Można posłużyć się zwykłą i rozsmarować po całej powierzchni.






3. Papier posypujemy ulubionymi przyprawami.







4. Na połowie pergaminu układamy kawałki kurczaka (na 1 kawałek pergaminu - 1 kawałek kurczaka).







5. Pergamin składamy i delikatnie dociskamy.







6. Na rozgrzanej patelni układamy przygotowane w pergaminie mięso. Smażymy z obu stron kilka minut, aż mięso będzie gotowe. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!






Komentarze

  1. Pomysl godny uwagi,jak zreszta wiele Twoich pomyslow! Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :))) Co prawda pomysł nie mój, ale i tak mi miło!

      Usuń
  2. widziałam już na blogach kilka przepisów z użyciem papirusu i każdy bloger chwalił, że mięsko fajnie wyszło. Twoja wersja również baaaaardzo apetyczna, w końcu muszę sama spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, naprawdę warto!

      Usuń
  3. Nie trzeba tylko spryskiwać pergaminu olejem. On posiada w sobie odrobinkę tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem spróbuję bez spryskiwania :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Myślę, że taka metoda jest dużo zdrowsza niż zatapianie mięsa w tłuszczu na patelni. Warto też spróbować z rybką w ten sposób. Polecam. A Tomka pomysły są niesamowite. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się! Mięso smakowało rewelacyjnie. Muszę spróbować z rybą :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł, na pewno zdrowe jest takie mięsko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzi, świetny pomysł, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł na kurczaka spróbuję przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  8. I do Ciebie zawędrował mój pomysł :) Bardzo się cieszę, że to się rozchodzi dalej, bo mięso jest naprawdę zaskakująco soczyste i pyszne, a do tego zdrowe, więc niech jak najwięcej osób pozna tę metodę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest genialny! Miałeś naprawdę fantastyczny pomysł :)))

      Usuń
  9. Skoro tak sobie chwalicie to i ja muszę spróbować tego cudnego pomysłu;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, jeszcze tej metody nie poznalam:)! Musze koniecznie wykorzystać, bo kurczaka uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, metoda jest znakomita! Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. a moze byc to taki normalny pergamin jak do pieczenia ciasta? ktora strona polozyc na patelni? to sliska czy odwrotnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, może być zwykły papier do pieczenia ciast. Na patelni lepiej kłaść śliską stroną, wówczas na odwrotnej łatwiej będzie rozsmarować oliwę i przyprawy, a zatem i mięso będzie dokładniej przyprawione. Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. dzieki za odp musze sprobowac. Uzywalam papirusa Winiary ale chcialam sprobowac uzyc przypraw wedlug wlasnego uznania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, mięso smakuje tak samo, a przyprawy można dobrać wg własnego gustu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Już dość długo sama robię tak piersi z kurczaka, żeby do minimum ograniczyć tłuszcz to wcześniej /kilka godzin/ obsypuję pierś przyprawami a następnie smażę bez żadnego oleju w papierze do pieczenia Maria

    OdpowiedzUsuń
  14. To świetne wyjście jak się nie lubi zbyt wielu przypraw, albo łagodniejsze. Najlepszym papierem do tego jest E4OSBS01 nie rozmięka i wytrzymuje pieczenie kilku kawałków piersi oczywiście na jedno pieczenie, nie zostawiam na przyszły tydzień :P Ale ciasteczka spokojnie mogą być po dłuższym terminie pieczone bo papier jest czysty i suchy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sposób na papirus jest naprawdę świetny natomiast mnie zastanawia kwestia tego papieru wielokrotnego użytku. Serio się to sprawdza?

      Usuń
  15. My z piekarnikiem dostaliśmy papier z electroluxa i też na początku byłam sceptyczna mocno co do możliwości wielokrotnego użytku, ale rzeczywiście da się. Trwałość nieporównywalna ze zwykłym papierem ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!