Przejdź do głównej zawartości

Kremowa zupa z pieczonej cukinii

Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, uwielbiam kremowe zupy. Miałam okazję ugotować ich wiele, z różnych składników. Zupy z cukinii ani nie gotowałam, ani nie próbowałam. Zawsze wydawało mi się, że nie jest zbyt dobrym składnikiem na zupę - jej smak nie należy do zdecydowanych. Wiadomo - zupę należy odpowiednio przyprawić, więc i tym razem przyłożyłam się do tego solidnie. Jeśli wcześniej myślałam, że zupa z cukinii będzie mdła, żyłam w ogromnym błędzie. Z dodatkiem papryczki peperoni i przypraw smakuje po prostu doskonale! Zaryzukuję stwierdzeniem, że jest lepsza od mojej ukochanej pomidorowo-paprykowej... Nie podaję źródła, bo zupę robiłam intuicyjnie. Kiedyś widziałam przepisy na nią na różnych blogach, ale pozostały inspiracją, bliżej nieokreśloną odnośnie adresów (chociaż bardzo podobną widziałam u Elexis i pewnie stąd zapadła mi w pamięć :).
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 1 duża cebula,
- 3 średnie ziemniaki,
- 1/2 papryczki peperoni,
- 1 łyżka serka topionego ziołowego,
- przyprawy Prymat: sól czosnkowa, sól ziołowa, pieprz, papryka słodka, bazylia, oregano,
- 2 łyżki oliwy z oliwek z ostrą papryczką,
- 1 domowa kostka rosołowa,
- dodatkowo: makaron.

Warzywa myjemy, ziemniaki obieramy, podobnie cebulę. Cukinię i ziemniaki kroimy w kostkę, papryczkę w mniejszą kosteczkę i cebulę w piórka. Wszystkie warzywa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, spryskujemy oliwą, posypujemy przyprawami. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy dość obficie. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut (bez przykrycia; w trakcie pieczenia zaglądamy i ewentualnie mieszamy, by warzywa z wierzchu się nie przypalały).

Po upieczeniu warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (niezbyt dużo, by zupa nie była wodnista - wody powinno być trochę więcej niż warzyw). Doprowadzamy do wrzenia z dodatkiem domowej kostki rosołowej, a następnie blendujemy na gładką masę z dodatkiem serka topionego. Zupę przelewamy do garnka, zagotowujemy. W razie potrzeby, można dolać więcej wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami lub tak jak ja - z drobnym makaronem. Smacznego!

Komentarze

  1. świetny pomysł, rewelacyjny przepis:D ja uwielbiam takie kremowe zupki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio spodobało mi się podpiekanie warzyw do zupy :) Z cukinii dawno nie robiłem, ale ta wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone warzywa mają coś w sobie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Moje dzieci bardzo lubią zupkę cukiniową, ja dodatkowo mieszam ją z porem, który dodaje smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ją gotowałam to miałam taką myśl, by dodać pora :) Następnym razem spróbuję :)

      Usuń
  4. Ale super pomysl,nigdy nie wiem,co zrobic z cukinii poza plackami! Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa jest naprawdę pyszna, bardzo polecam :) Pozdrawiam :*

      Usuń
  5. Ostatnio widzę przepisy na zupy z pieczonych warzyw, ta Twoja cukiniowa jest kropką nad i ;) Robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie :) Ja swoją robiłam wczoraj, a dziś już nic nie zostało... Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. też kocham zupy-kremy! musi być pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania - zupka robi się bardzo szybko i jest niesamowicie pyszna. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Cos dla mnie , proste i smaczne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też jescze nie gotowałam ani nie próbowałam ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do spróbowania :) Warto! Pozdrawiam :)))

      Usuń
  9. skoro serek i ziemniaki to lekka nie jest, ale mam na nią dzisiaj wielki apetyt. jaka szkoda, że u mnie cukinii juz niet

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekka może nie jest, ale na takie jesienne chłody idealna :) Zaprosiłabym Cię do nas, ale niestety już nic nie zostało :) Ale i tak zapraszam! Coś tam zawsze wymyślimy ;)

      Usuń
  10. o rety, ale bym sobie zjadła taką zupę. na deszczowe dni idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się! Aż żałuję, że już nic nie zostało... Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Wygląda ładnie, taki aksamitny krem z cukinii ;) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Racja, był bardzo aksamitny i puszysty :)

      Usuń
  12. Jestem wielką fanką zup- kremów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Uwielbiam je wszystkie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Z pieczonych warzyw nie robiłam, ciekawy pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, pieczone warzywa nadają fajnego aromatu :) Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji