Przejdź do głównej zawartości

Odchudzone pierogi? Orkiszowe ze śliwkami!

Próbowaliście kiedyś odchudzić pierogi? Mi się to zdarzyło po raz pierwszy. Mężuś na diecie, więc trzeba kombinować :) Okazuje się, że mąka orkiszowa, oprócz niższej zawartości kalorycznej (w 100g - 316 kcal, więcej białka i mniej węglowodanów niż w mące pszennej), ma bardzo cenne właściwości zdrowotne. Obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów, poprawia zapamiętywanie, zwiększa odporność organizmu, a także korzystnie działa na alergie i dolegliwości przewodu pokarmowego. Mało tego, ma działanie przeciwnowotworowe oraz wzmacnia serce i układ nerwowy. To tylko część cudownych właściwości orkiszu. Po więcej zapraszam na stronę internetową. Wracając do pierogów - ich smak jest trochę inny (co nie znaczy gorszy!) i idealnie komponuje się ze śliwkowym nadzieniem. Nie wiem jak inne owoce, ale śliwki z mąką orkiszową smakują doskonale. Polecam Wam takie pierogi nie tylko ze względu na właściwości, lecz przede wszystkim - smak! 


Składniki na ciasto - identyczne jak na idealne ciasto pierogowe, jedyną różnicą jest zastąpienie mąki pszennej orkiszową:
-  3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 jajko,
- niecała łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oleju.

Składniki na farsz:
- umyte i wypestkowane śliwki,
- cukier.

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i mieszamy na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy na blat i krótko zagniatamy. Podsypujemy mąką. Dzielimy na mniejsze placki (pozostałą część ciasta owijamy folią i odstawiamy na bok), które rozwałkowujemy, a następnie za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na każdym z nich układamy śliwkę (można pokroić lub położyć dwie całe połówki) i posypujemy cukrem (wg uznania). Starannie lepimy pierogi, a następnie z brzegów tworzymy wzorki (można posłużyć się widelcem). Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszamy. Gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia (lub krócej, jeśli ciasto jest cienkie). Można polać roztopionym masłem lub pominąć (u nas wersja maksymalnie odchudzona, zatem i masło nie wchodziło w grę :) ). Smacznego!
















Komentarze

  1. Wyglądają apetycznie. Lubię wszystkie te "uzdrowione" mączne dania, choć nie wiadomo czemu, przeraża mnie wizja samodzielnego robienia pierogów. ;) Może w końcu spróbuję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też unikałam tego typu wyrobów, do momentu, aż wypróbowałam tego ciasta. Robienie pierogów to teraz czysta przyjemność, naprawdę polecam! Warto spróbować :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Owocowe pierozki,pychotka...w wersji orkiszowej jeszcze nie probowalam,wyglada ciekawie. Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem dlaczego, ale te smaki wyjątkowo dobrze smakują razem. Bardzo polecam! :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ze śliwkami robię dosyć często, nawet zimą - wtedy korzystam ze śliwek mrożonych. Ale z mąką orkiszową jeszcze nic nie robiła a tyle już o niej czytałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często jej używam w kuchni. Najczęściej do chleba, ale jak widać może mieć też inne zastosowania :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Takie pierogi to sama przyjemność z jedzenia :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja wciskam do wszystkiego mąkę żytnią, ale może warto spróbować z orkiszową ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żytnią też lubię, ale orkiszowa jest u mnie numerem jeden :)

      Usuń
  6. Z orkiszowej jeszcze nie próbowałam .Ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zachęcam, zachęcam :)

      Usuń
  7. Mnie tylko denerwuje, że ta mąka jest taka droga :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, o tym zapomniałam wspomnieć, że to chyba jedyna wada tej mąki. Droga i nie wszędzie można ją kupić :(

      Usuń
  8. Wyglądają super, zupełnie niechudo ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. A to wymyśliłaś! Musze takie zafundować mojemu grubaskowi ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale cudne te pierożki, Mariko zaskoczyłaś mnie, myślałam, że to ze zwykłej mąki robiłaś, atu taka niespodzianka!:) Piękne są te Twoje pierożki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm też planuje robić pierogi, na pewno jak uda mi się kupić mąkę orkiszową wypróbuję zdrowszą wersję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super te pierożki, fajny pomysł z tą mąką, przyniosłam do domu siatkę śliwek(w lidlu jest promocja), więc może takie pyszności również zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację o promocji, z chęcią się wybiorę i zrobię zapas na przetwory :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Wyglądają super, zupełnie niechudo ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!