Przejdź do głównej zawartości

Idealne ciasteczka do kawy. Waniliowe!

W zeszłym tygodniu udało mi się upolować prześliczne foremki do wykrawania ciasteczek po bardzo rozsądnej cenie. Od tamtego czasu nie mogłam się doczekać, kiedy w końcu je wypróbuję. Przyznam, że z takim "sprzętem" mogę robić ciasteczka codziennie. A radość jedzenia nie zna granic! Ciasteczka są takie pyszne, że po zjedzeniu jednego nie można się opanować przed kolejnym. Wciągają niesamowicie! Przepis podpatrzyłam na moich wypiekach, ale jak zwykle dokonałam drobnych modyfikacji (tym razem z konieczności: brak "grubego" cukru i sody oczyszczonej).

Składniki:
- 115 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 50 g domowego cukru z wanilią,
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania,
- cukier do posypania.

Miękkie masło ubijamy na puch z dodatkiem cukru waniliowego. Po chwili dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz przesiane mąki (ziemniaczaną i pszenną) z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blat, zagniatamy. Wałkujemy, a następnie wykrawamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko smarujemy cienko jajkiem rozmieszanym z mlekiem, a następnie posypujemy grubym cukrem (ja miałam zwykły, który nie daje takiego efektu, ale smakuje dobrze). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Smacznego!














Komentarze

  1. Moje różyczki się już kończą wiec wpadam na kawusię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam! Co prawda więcej kawy niż ciastek, ale może uda mi się ukryć jeszcze trochę dla Ciebie :)

      Usuń
  2. Uwielbiam waniliowe słodkości! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, równie bardzo jak czekoladowe! :)

      Usuń
  3. Mm, pyszne. :) Do kawy rzeczywiście idealne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Mam opinię z pierwszej ręki :) Cieszę się, że Ci smakowały :)

      Usuń
  5. Marzę o takich ciasteczkach do porannej kawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, do porannej kawy smakują najlepiej!

      Usuń
  6. porywam parę tych małych cudeniek:) u mnie zniknęły by w kilka minut, a ja zmuszona byłabym piec takie codziennie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię waniliowe ciasteczka, i nie tylko do kawy. Chętnie bym Ci choć jedno podkradła ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!