Przejdź do głównej zawartości

Gołąbki w pół godziny? Z kapustą w środku!

Czy Wy też tak strasznie lubicie gołąbki? Ja je uwielbiam, ale robię rzadko, ze względu na czas. Niestety nie należą do dań, które robi się szybko, dlatego jadamy je sporadycznie. Kapusta kupiona na obrzęk nogi kusiła mnie za każdym razem, gdy otwierałam lodówkę. W myślach miałam smak gołąbków, ale to nie był dobry czas na długie stanie przy kuchni. Stwierdziłam, że mogę sobie trochę ułatwić życie i zamiast owijać mięso kapustą, dodam ją do środka. Gołąbki zrobiłam w pół godziny! A ile potem radości... :)

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1/2 główki kapusty,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1 torebka białego ryżu,
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony Prymat, papryka ostra Prymat, czosnek granulowany Prymat,
- do sosu: 1 marchew, 1 cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, domowa jarzynka, pieprz, sól.

Kapustę myjemy i gotujemy przez ok. 5-7 minut w osolonej wodzie.  Po tym czasie odcedzamy, a następnie kroimy na cienkie paski. Do mięsa dodajemy: jajko, ryż (nieugotowany), pokrojoną i przestudzoną kapustę, startą na tarce cebulę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kotlety i wrzucamy na gotującą się wodę. Do wody dodajemy także cebulę w całości, startą na tarce marchew, a pod koniec gotowania (po ok. 15-20 minutach) przyprawiamy i zaprawiamy koncentratem. Można także zagęścić mąką (ja pominęłam, by było dietetycznie). Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!


Komentarze

  1. tak zwane gołąbki bez zawijania! pyyycha;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię gołąbki - obojętnie, czy są zawinięte, czy nie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku są identyczne, jedyna różnica to przygotowanie :) Ta wersja jest o wiele szybsza :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Super koncepcja - nie jadłem takich gołąbków :) - aż ślinka cieknie jak się to danie ogląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło :) Polecam - przygotowanie jest szybkie, a smakiem nie różnią się od tradycyjnych gołąbków :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Jejku poczęstuj chociaż jednym ?!Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Skoro takie szybkie, to zamawiam dużą porcję:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :))) Doleciała? :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. A co się stało z nogą, że trzeba ją okładać kapustą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, chyba jakoś źle stanęłam i nagle zaczęła boleć i puchnąć w kolanie. Kapusta potrafi zdziałać cuda - od kiedy nią przykładam nogę, znacznie się poprawiło :) Dzięki :)

      Usuń
  7. Też kiedyś obkładałam nogę kapustą, kolano w zasadzie i również mi pomogło. Gołabeczki super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapusta niezawodna na wszystko :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Ale fajny pomysł, kiedyś na pewno wypróbuję - teraz nie możemy skorzystać z klejących właściwości jaja, więc muszę nasze bezjajeczne gołąbki dzielnie zawijać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Współczuję! Ale czego się nie robi dla zdrowia! Trzymam kciuki za cierpliwość i wytrwałość. Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Robiłam ostatnio pierwszy raz i to faktycznie jest bardzo dobry patent. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że są pyszniejsze od klasycznych...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak sądzę :) Kapusta idealnie łączy się z całością... Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym