Przejdź do głównej zawartości

Lubicie kawę, kakao i gruszki? Muffinki mocha z gruszkową polewą

Ostatnio totalnie zakochałam się w polewach z prawdziwych owoców. Niedawno pokazywałam Wam bananową, teraz przyszedł czas na gruszkową. Gruszki są znacznie bardziej soczyste od bananów, dlatego trochę obawiałam się, czy się uda, ale niepotrzebnie. Inspirowałam się przepisem na Mocha Cupcakes z bloga Modern Taste, ale urozmaiciłam go polewą i delikatnie zmieniłam przepis. Powiem szczerze, że te muffinki są zdecydowanym numerem jeden. Gruszkowa słodycz idealnie komponuje się z kawowo-kakaowym smakiem. Zostają u nas na stałe!

Składniki na 12 muffinek:
- 160 g mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 g cukru,
- 100 ml oleju,
- 150 ml napoju gazowanego (u mnie cytrynowego),
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli.

Składniki na polewę gruszkową:
- 4 gruszki,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- szczypta każdej przypraw Prymat: cynamonu, ziarenka wanilii, goździków,
- cukier, kardamon - do smaku,
- dodatkowo: 1 gruszka oraz kakao do dekoracji.

Składniki suche łączymy (przesiana mąka, kakao i proszek do pieczenia, cukier, kawa). W drugiej misce mieszamy składniki mokre (jajko, olej, napój, ekstrakt). Zawartość obu misek łączymy. Foremki do muffinek wypełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.


W trakcie studzenia przygotowujemy polewę. Gruszki obieramy, myjemy, blendujemy na gładką masę (gdy będą twarde, warto dodać odrobinę wody - łatwiej się zmiksują). Masę podgrzewamy w garnku, przyprawiamy do smaku. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masą napełniamy małą strzykawkę i wciskamy trochę do każdej muffinki. Resztę masy studzimy i czekamy aż zgęstnieje (najlepiej włożyć do lodówki). Dekorujemy muffiny masą, na wierzchu układamy plasterek gruszki i posypujemy kakao. Smacznego!



Komentarze

  1. ja lubię wszystko, co wymieniłaś:D a polewy z owoców? super pomysł:) musze wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj, są fantastyczne!

      Usuń
  2. Oj tak, to pyszne muffinki :) Uwielbiam wszystko z kawową nutą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubimy:))))))))))) wygladaja wspaniale!!! Aga

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja jestem w mniejszości, bo kawy nie lubię :-(. Ale ta polewa gruszkowa - pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewo, żaden problem, można dodać więcej kakao zamiast kawy :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. prześliczne muffiny ;) tak pięknie wyrosły i te dodatki.. mmmm ;* kochana powinnaś założyc manufakturę takich wymyślnych babeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło :) Fakt, pomysłów by mi nie zabrakło! :)

      Usuń
  7. Wspaniałe połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  8. O Boziuuuuuu jakie cuda - ja poproszę taka jedną :) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe połączenie! Ja staram się jednak zawsze piec muffiny bez kawy, bo głównym muffinożercą jest mój dużo młodszy brat, a z kawą to by nie zjadł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Przyznam, że po raz pierwszy piekłam z kawą i jestem bardzo mile zaskoczona efektem :) Zamiast kawy można dodać więcej kakao, będzie bezpieczniej :)

      Usuń
  10. Coś niesamowitego !!!!! Przepyszne i kapitalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muffinkowa pasja trwa:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny pomysł z tym musem na muffinach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale masz super foremki!! :)
    zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!