Przejdź do głównej zawartości

Delikatnie różowe w środku, śliwkowo-jabłkowe w smaku. Muffiny.

Uwielbiam muffinki za to, że przy ich robieniu może królować wyobraźnia. Za każdym razem inny smak, kolor, wygląd... Jeden składnik, a może zmienić cały smak. Uwielbiam dodawać do ciasta niewielką ilość gazowanego napoju. Dzięki niemu muffinki są niezwykle puszyste i delikatne. Poza tym, kolorowy napój zmienia kolor ciasta. Moja propozycja na dziś to muffinki śliwkowo-jabłkowe o delikatnym zabarwieniu różanym, dzięki dodatkowi napoju grejpfrutowego. Smacznego!

Składniki:
- 220 g mąki pszennej,
- 140-150 g cukru,
- 2 jajka,
- 100 ml oleju,
- 150 ml gazowanego napoju grejpfrutowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 śliwek i 1 jabłko.

Składniki mokre (jajka i sól, olej, napój) mieszamy za pomocą trzepaczki. W drugiej misce mieszamy składniki suche (przesiana mąka, proszek do pieczenia, cukier). Zawartość obu misek łączymy. Do ciasta dodajemy umyte i pokrojone w kostkę owoce (jabłka bez skórki). Całość delikatnie mieszamy, a następnie wypełniamy do 2/3 wysokości foremek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Smacznego!



Komentarze

  1. uwielbiam muffinki! a twoje są baardzo smakowite

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat do porannej kawki:)wygladaja pysznie! Aga

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio wszędzie spotykam oryginalne przepisy na muffiny - zdaje się, że nadszedł czas na zakup formy do muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło :) Polecam foremki - od kiedy je mam, pieczenie jest jeszcze przyjemniejsze :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym