Przejdź do głównej zawartości

Pomysł na lekki obiad: pulpety w sosie pomidorowym

Kolejny pomidorowy wpis w tym tygodniu... Wybaczcie, ale jakoś tak się złożyło, że mieliśmy totalnie pomidorowy czas. Głównie wynika to z mojej diety, która musi być bogata w potas, ale także z naszej totalnej miłości do pomidorów. Nie tylko one są źródłem potasu, ale z niewiadomych przyczyn zjedzenie czegoś pomidorowego szybciej sprawia, że drętwienia i skurcze mijają. Pulpety zwykle robiłam w sosie selerowym, pieczarkowym lub zwyczajnym warzywnym, ale żadne z nich nie są tak aromatyczne jak te, które za chwilę Wam zaprezentuję. 

Składniki:
- ok. 500 g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 rozmoczona w wodzie kajzerka,
- 1 cebula,
- przyprawy Prymat: sól, pieprz mielony, papryka ostra, czosnek granulowany, bazylia, oregano,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- składniki na sos: 1 puszka pomidorów, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mała marchew, sól ziołowa Prymat, czosnek granulowany Prymat, bazylia Prymat, oregano Prymat, cukier, 1 łyżka oleju.

Na początku przygotowujemy sos: cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na łyżce oleju z dodatkiem soli ziołowej. Po chwili dodajemy łyżkę koncentratu, a następnie pomidory z puszki, startą na tarce marchew. Całość posypujemy przyprawami, dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładką masę z dodatkiem reszty koncentratu. Można dodać trochę wody, ale niezbyt dużo, by sos zachował gęstość. Sos zagotowujemy, przyprawiamy do smaku.
Mięso przygotowujemy identycznie jak na kotlety mielone: mieszamy mięso, jajko, kajzerkę odciśniętą z wody, startą na tarce cebulę, koncentrat i przyprawy. Formujemy kotleciki (wielkość wg uznania) i wrzucamy do gotującego się sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Smacznego!

Komentarze

  1. Mniam, najbardziej lubię z makaronem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że ja też. Chociaż ja wszystko mogłabym jeść z makaronem :)) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. ja równiez kocham pomidory. sos pomidorowy wymiata, kiedys moja babcia robiła taki z przecieru własnej roboty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm... przecier własnej roboty!!!!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja też, mogłabym jeść codziennie. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Moja rodzinka uwielbia pulpety, wypróbuję Twój sposób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, są naprawdę przepyszne :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. lubie!! wieki nie jadlam :) lubue z kasza jecmzienna mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja już dawno nie jadłam kaszy jęczmiennej :) Muszę nadrobić zaległości :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji