Przejdź do głównej zawartości

Pierś z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie z dodatkiem kalafiora

Ostatnio lubimy wariacje na temat kurczaka i jego marynowania. Już od dawna miałam w głowie pomysł na zastosowanie marynaty miodowo-musztardowej, do tego ciągle trafiałam na krążące na blogach przepisy. Tak mnie kusiły, że w końcu i ja postanowiłam spróbować. Kurczak jest pyszny, chociaż jak dla mnie jeszcze lepiej smakowałby prosto z grilla. Marynata tworzy wspaniały sos, który świetnie się komponuje z ryżem lub ziemniakami. Całość ma bardzo oryginalny smak. Pomimo upału za oknem (a jeszcze większego w mieszkaniu), polecam Wam zrobienie takiego obiadu!

Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 3 łyżki ostrej musztardy,
- 1 łyżka miodu,
- 4 łyżki oliwy,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- 1 łyżeczka soli ziołowej,
- kalafior (ilość wg uznania; można pominąć).

1. Na początku robimy marynatę: mieszamy musztardę, miód, oliwę, pieprz i sól.






2. Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mieszamy w marynacie. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.






3. Kalafior najlepiej wcześniej ugotować. Rozkładamy różyczki na dnie naczynia żaroodpornego.






4. Zamarynowane mięso mieszamy w naczyniu żaroodpornym razem z kalafiorem. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut. W trakcie warto co jakiś czas zaglądać, ewentualnie wymieszać, by się nie przypaliło. Kurczak świetnie będzie smakował prosto z grilla.



5. Gotowe mięso podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

Komentarze

  1. Bardzo lubię kontrastowe połączenie miodu i musztardy

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że połączenie jest naprawdę ciekawe. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Oj tak, jest przepyszne :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. miód i musztarda to jedno z lepszych połączeń wymyślonych przez człowieka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak! Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Zgadzam się z Wami - miodzio :)... i musztarda;)

      Usuń
  5. Ciekawe polaczenie:)Aga

    OdpowiedzUsuń
  6. pychota:D! miód i musztarda króluje w moich marynatach:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)

      Usuń
  7. O tak :) takie marynaty są wyborne. U mnie musztarda na stałe zagościła w marynacie piersi z kurczaka. A łyżka miodu w marynacie do pieczonych udek ;).

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam marynaty! Dziękuję za odwiedziny i komentarz. Pozdrawiam :))

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!