Przejdź do głównej zawartości

Niezykle zdrowy i pyszny dodatek do obiadu: pieczone talarki z buraka w czosnkowej marynacie

Zmiana pogody nie wpływa zbyt dobrze na moją wyobraźnię, bo od samego rana zupełnie nie miałam pomysłu na obiad. Kiedy tylko na chwilkę pokazało się słońce, na nowo wróciła motywacja. Zobaczyłam wtedy na moim ulubionym blogu fantastyczny pomysł na urozmaicenie obiadu. Ostatnio szukam pomysłów na naprawdę zdrową kuchnię, myślę, że dzisiejsza propozycja zdecydowanie należy do grona zdrowych. Pierwotnie pomysł na talarki z buraka został zaczerpnięty z Kuchennych Fantazji, ale ja podpatrzyłam go na blogu Przyjaciółki.

Składniki:
- 2 buraki,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej Prymat,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 duży ząbek czosnku.

1. Przygotowujemy marynatę: 2 łyżeczki oliwy z oliwek mieszamy z cukrem, solą czosnkową i drobno posiekanym ząbkiem czosnku (można przecisnąć przez praskę - ja takiej nie posiadam, więc drobniutko posiekałam, co po upieczeniu ma swój urok).




2. Buraki myjemy, obieramy, kroimy na plasterki (niezbyt grube).







3. Mieszamy dokładnie z marynatą, zostawiamy na chwilę (akurat w tym czasie można włączyć piekarnik na 180 stopni do rozgrzania).






4. Gotowe plasterki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut. Upieczone buraki mogą służyć jako dodatek do drugiego dania lub samodzielna przekąska. Smacznego!!!!

Komentarze

  1. Są super, nam też bardzo smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa propozycja do obiadu, gdy znudzą się wszelkie surówki i warzywka z wody ;) i ten czosnek mm:D ja dodaję niemal do wszystkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam ostatnio czosnkową manię :))) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Pierwsze slysze,ale to moze byc naprawde smaczne.Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, to naprawdę bardzo smakowita przystawka!!! :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. świetne czipsy:) również pierwsze słyszę, ale pomysł mi się podoba!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę mogą robić na chipsy :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze uwielbiam buraczki a te wg Twoje przepisu pewnie smakują bajecznie. W wolnej chwili będę musiała je zrobić. Pieczony burak, o to jest to :) !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo zachęcam - są wspaniałe! Buraki najbardziej lubię w barszczu, inna forma niespecjalnie do mnie przemawia, a te zawróciły mi w głowie! Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!