Przejdź do głównej zawartości

Najlepsza na świecie zupa-krem: pomidorowo-paprykowa!

Muszę przyznać, że uwielbiam zupy-kremy. Nie tylko ze względu na gęstą konsystencję, ale też z uwagi na niesamowity smak, jaki można osiągnąć z połączenia warzyw. Dużą zaletą zup-kremów jest to, że nie trzeba ich zaprawiać mąką, dzięki czemu są niezwykle zdrowe i lekkie. Dzisiejsza propozycja doskonale sprawdzi się także w roli chłodnika. Bardzo gorąco polecam Wam na dzisiejszy obiad!
Składniki:
- 2 czerwone papryki,
- 1 puszka pomidorów w zalewie,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka masła, 1łyżka oleju,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, sól ziołowa Prymat, pieprz mielony Prymat, 1/2 łyżeczki bazylii Prymat, 1/2 łyżeczki oregano Prymat, 1 łyżeczka granulowanych strąków papryczki chili, czosnek granulowany Prymat, papryka ostra Prymat.

Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dusimy w garnku do miękkości na łyżce masła. Dodajemy granulowane strąki papryczki chili. Pod koniec duszenia (ok. 20 minut) na patelni (na rozgrzanym oleju) podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pół łyżeczki soli ziołowej, bazylię oraz oregano. Podsmażamy, dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie blendujemy zawartość patelni łącznie z papryką i resztą koncentratu pomidorowego na gładki krem.
Gotowy krem umieszczamy w garnku, dolewamy wodę (tak, by zupa nadal była gęsta), przyprawiamy do smaku, zagotowujemy. Podajemy z makaronem, paluchami chlebowymi lub grzankami. Smacznego!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też :) Mogłabym jeść tylko takie :)

      Usuń
  2. kremowa, widać że ma aż aksamitną konsystencję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że ją dostrzegłaś :) Właśnie ta aksamitna konsystencja powoduje, że mogłabym jeść ją codziennie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Nigdy nie przepadałam za zupami-kremami, ale niedawno jadłam przepyszny krem z pomidorów, do którego podano fantastyczne grzanki czosnkowe. Muszę więc Twój przepis wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, myślę, że Ci posmakuje. Czekam na relację smakową :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. A dzisiaj zapraszam Cię serdecznie do siebie na pyszny, pomidorowo-paprykowy krem wg Twojego przepisu. Udał się znakomicie! Niejadającazup, czyli moja córcia, poprosiła o dokładkę! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja zupa prezentuje się obłędnie! Bardzo się cieszę, że smakowała, a dokładka córci, która nie jada zup to już chyba najwyższy komplement :) Pozdrawiam!!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!