Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowo-orzechowe muffiny z bananową polewą

Nie wiem jak u Was, ale u nas zasada "nie marnuję żywności" jest numerem jeden. Wiadomo, nie zawsze się to udaje, ale staram się zrobić wszystko, by nie wyrzucać. Kiedy widzę, że za chwilę coś "wyjdzie z daty", od razu myślę, co można z tym zrobić. Tak było z cukierkami orzechowymi, które dodałam do moich muffinek - data ważności była do końca lipca, ale już wczoraj wiedziałam, że ich nie zjemy. Zdecydowanie bardziej lubimy domowe wypieki :) Polewa bananowa została wymyślona przypadkiem - testowaliśmy nowy sprzęt na blendowaniu bananów, potem okazało się ich trochę za dużo, więc zrobiłam polewę :)

 Składniki na ok. 15 muffinek:
- 200 g mąki pszennej,
- 4 łyżki kakao,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 150 ml oranżady (lub innego gazowanego napoju),
- 100 ml oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 7 cukierków orzechowych typu michałki.

Składniki na polewę bananową:
- 3 banany,
- sok z połowy cytryny,
- przyprawa do deserów waniliowo-karmelowa,
- 1,5 łyżeczki żelatyny,
- kolorowa posypka do deserów.

Wszystkie składniki mokre (jaja, oranżada, olej) mieszamy trzepaczką, suche (przesiana mąka, kakao, sól, proszek do pieczenia) umieszczamy w oddzielnej misce. Łączymy zawartość obu naczyń (krótko, tylko do połączenia). Foremki do muffinek napełniamy masą do 1/3 wysokości. Do każdej wkładamy kilka kawałków wcześniej pokrojonych cukierków, a następnie dopełniamy masą do 3/4 wysokości papilotki. Muffinki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy do suchego patyczka (najlepiej z funkcją termoobiegu). Studzimy na kratce.
Przygotowujemy polewę: banany blendujemy na gładką masę, a następnie podgrzewamy z dodatkiem soku z cytryny i przyprawy do deserów (ilość wg uznania). Gdy masa będzie prawie wrzała, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy 1,5 łyżeczki żelatyny. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Ciepłą masę wylewamy na muffinki. Po chwili wstawiamy do lodówki. Tuż przed podaniem dekorujemy kolorową posypką do deserów. Smacznego!

Komentarze

  1. Lubię połączenie czekolady i orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)

      Usuń
  2. Fajne i muszą być pyszne .Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są przepyszne :) Polewa bananowa dodaje im jeszcze większego uroku. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. smakowite muffinki! a ta masa fantastyczna:) jeszcze takiej nie robiłam:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa powstała zupełnie przypadkowo. Okazała się bardzo smaczna, na pewno będę często ją powtarzać. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Mniam,mniam...:) Aga

    OdpowiedzUsuń
  5. czekolada + banany.. mmmmm pyszności. Ależ Ty dobre propozycje deserów przygotowujesz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. O bananowe polewie jeszcze nie słyszałam, to musi być obłęd! :)

    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji malinowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bananowa polewa jest przepyszna :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. O Muffinki!

    Zapraszam do udziału w konkursie: http://makelife-easier.blogspot.com/2012/07/muffinkowy-konkurs-owocowe-szalenstwo-z.html

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!