Przejdź do głównej zawartości

Ziołowo-musztardowe pesto - świetne jako dodatek lub marynata do mięs!

Z myślą o jutrzejszym planie obiadowym, zrobiłam dziś ziołowo-musztardowe pesto, w którym będę marynować pierś z kurczaka. Jego przygotowanie było czystą improwizacją, a okazało się tak smaczne, że niemal połowę zjedliśmy bez niczego :) Uwielbiam wszelkie wariacje z ziołami! Ich zapach w kuchni jest fantastyczny! Dziś zapraszam na pesto, a jutro mam dla Was niespodziankę w postaci bakłażanowych szaszłyków.


Składniki:
- czubata łyżka posiekanego koperku,
- płaska łyżka posiekanej natki,
- łyżeczka posiekanej bazylii,
- łyżeczka posiekanego magi (lubczyku),
- 1 duży ząbek czosnku,
- 2-3 łyżki oliwy,
- sok z małej połówki cytryny,
- sól,
- kilka ziarenek czerwonego pieprzu,
- mielony pieprz czarny,
- łyżeczka ostrej musztardy,
- troszeczkę wody.

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (przystawce do siekania). Dokładnie miksujemy (konsystencja widoczna na zdjęciu). Podajemy jako dodatek do mięs, kanapek, sałatek lub w formie marynaty do mięs. Smacznego!














Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Zapraszam :) Mam nadzieję, że obiad się uda :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. A dziś zastanawiałam się jak przyprawić pierś z indyka na obiad. Szkoda, że wcześniej nie zajrzałam do Ciebie, bo to fajny pomysł na marynatę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Marynata zapowiada się ciekawie, zobaczymy jakie jutro będą efekty :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Już czuję jak się wspaniale komponuje z mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Myślę, że mięso wyjdzie smakowite, ale to się okaże jutro :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Na pewno podkreśli smak wielu potraw mięsnych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham pesto, a takiego wydania jeszcze nie widziałam. Musiało być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania - naprawdę warto. Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji